bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Čas na restart. Colorado pod Bednarem vyhlíží lepší zítřky

10. října 2016, 12:00

Martin Schwarz

Druhý rok po sobě bez play-off, k tomu nedávný odchod kouče Patricka Roye. V Coloradu rozhodně mají o čem přemýšlet, jelikož Avalanche vzdorují situaci, která vyžaduje změny. Kádr sice přes léto nedoznal velkých úprav, ale i přesto by měly uprostřed října vyjet mezi mantinely trošku jiné Laviny, než jaké jsme byli zvyklí vídat dříve. Denverský klub zkrátka čeká restart a velkou úlohu při honbě Colorada za play-off bude plnit novopečený lodivod Bednar.

Vlastně hráli docela sympaticky, nicméně dvaaosmdesát bodů na postup do vyřazovacích bojů nestačilo, hůře v Centrální divizi po konci loňské základní části dopadli jen Winnipeg Jets. Mix talentovaných mladíků se zkušenými tahouny už před třemi lety napovídal, že by Avalanche klidně mohli pomýšlet vysoko. Tahle představa se ale – minimálně prozatím – s realitou nesetkává. Od trenérské posily Jareda Bednara organizace očekává kouzelné probuzení kádru, podobné Sullivanově čarování v Pittsburghu.

Samotní hráči Lavin vidí cestu za pozitivnějším umístěním jednoznačně. „Stačí se podívat na týmy, které dnes vyhrávají,“ vypraví na webu The Hockey News útočník Nathan MacKinnon. „Například Penguins, nebo Kanada na Světovém poháru, oba celky hrály rychlý hokej a dobře zacházely s kotoučem.“ Ostatně držení puku patřilo k hlavním problémům Colorada pod Patrickem Royem, ač kdysi slavný gólman a jeho kolegové často nebyli ochotni chyby připustit.

Záleží hlavně na Bednarovi, jak k mančaftu plnému nadějí přistoupí a jaký mu dá směr. Avalanche před sezónou 2016/2017 nikterak výrazně nepřekopávali soupisku, takže většina hokejistů se dobře zná, kolektivní přístup může denverskou sestavu nakopnout. A pak je potřeba, aby částečně vyčnívali jednotlivci. Například Nathan MacKinnon na Světovém poháru vystoupil ve velmi dobrém světle a očekává se od něj spousta kanadských bodů. Nebo Matt Duchene, jenž za Kanadu nasbíral slušnou porci minut ve hře, javorové listy z jeho přítomnosti těžily.

„Role na Světovém poháru mi vyhovovala,“ přiznal později Duchene. „Hrál jsem oslabení, přesilovky, trenéři mi dávali prostor i na konci zápasů – to je něco, co jsem chtěl a dlouho mi to nebylo umožněno,“ pokračoval rodák z Ontaria.

Hodně záleží i na tom, jak Jared Bednar poskládá jednotlivé formace. Při všem zvažování coloradských šancí na lepší sezónu nesmíme opomínat jednu podstatnou záležitost, Laviny nastupují v nejtěžší divizi celé NHL. Kterýkoli z klubů může proniknout do play-off a hned čtyři výběry (Dallas, Chicago, St. Louis, Nashville) aspirují na divizní vítězství. I proto Royovo trenérské působení u Avalanche neoznačujme za vyloženě špatné, konkurence o sobě dává pořádně vědět.

„Když nás Patrick Roy začal trénovat, byla to pro mě velká výzva,“ zavzpomínal ještě brankář Semjon Varlamov. „Před ním nemůžete hrát špatně. Ne snad, že by to před jiným trenérem šlo. Ale Patrick vidí každou chybu a pozná, když nejste připraveni. Pomohl mi se zlepšit, bylo to jako mít dva kouče gólmanů,“ dodal na obhajobu již bývalého dirigenta coloradské střídačky.

Tahle éra je definitivně minulostí. Taktické zápisky shromažďuje do svého bloku čtyřiačtyřicetiletý Bednar, který zkusí Denverským ordinovat co možná nejodvážnější hokej. Práci mu usnadňuje řada po úspěchu hladových talentů. „S touto partou musíme závodit o play-off,“ má jasno Varlamov. „V kabině je spousta zkušených kluků, co vyhráli Stanley Cup, takže bylo frustrující dvakrát po sobě skončit po základní části. S novým trenérem a systémem hry chceme zpátky mezi nejlepší osmičku v konferenci a vyhrát Stanleyův pohár.“

Jestli jsou slova ruského gólmana příliš odvážná, posuďte sami. Avalanche ale v minulosti několikrát překvapili, tak proč by nemohli umlčet odborníky znovu?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.