bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Čáry torontského mistra Dubase. Jak pomůže Clarkson k podpisu Marnera?

26. července 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Že pořád nerozumíte tomu, proč Toronto přivedlo z Vegas Davida Clarksona? Nejste jediní, fanoušci napříč hokejovým světem stále dokola dumají nad čerstvým manévrem Kylea Dubase a nespatřují v nevídaném kroku generálního manažera Javorových listů jakoukoliv výhodu či náznak logiky. Zkusme si tedy vysvětlit nejpravděpodobnější variantu, s níž Dubas operuje. Klíč k pochopení jeho strategie se ukrývá za čtyřmi písmeny: LTIR.

13 milionů dolarů, to je suma, o kterou tu běží.

Z několika zdrojů je potvrzené, že Mitch Marner, nejproduktivnější hráč torontských Maple Leafs, žádá právě tolik peněz za své služby. Jde o královské podmínky, na úrovni jen pár vyvolených superhvězd NHL.

Dubas dobře ví, že Marner těžko z požadavků sleví. Snad i pod tíhou toho, že další torontský talent William Nylander si loni postavil hlavu a klidně přišel o kus sezony, jen aby podepsal co nejlepší smlouvu.

Dubasovým cílem tedy je vytvořit pod platovým stropem rezervu ve výši oněch 13 milionů. Jenže jak toho může dosáhnout příchodem Clarksona a tím pádem dalšího nákladného kontraktu? Vždyť minimálně pro tuto chvíli naopak platový strop překročil a přišel o veškeré místo pro další hokejisty, v čele s Marnerem. 

A právě teď přichází čas pro Dubasův dokonalý trik.

Clarksona přivedl, aby se dostal co nejblíže platovému stropu (81,5 milionu dolarů). Až totiž bude začínat nová sezona, umístí Clarksona spolu s Nathanem Hortonem, Zachem Hymanem a Travisem Dermottem na listinu dlouhodobě zraněných hráčů (LTIR).

Tím, že bude mít Dubas zcela vyčerpaný platový strop, získá díky přívětivým pravidlům LTIR v plné výši hodnotu jejich smluv (dohromady cca 13,66 milionu dolarů) na posily.

V případě, že by Clarksona nezískal a nevyužil platový strop do posledního dolaru, nemohl by tak obrovskou rezervu - čistě náhodou ideální pro Marnerův podpis - nikdy vytvořit. Potřeboval nakupit dostatek "mrtvých smluv", aby z nich dokázal co nejvíce profitovat.

Pokud generální manažer Javorových listů skutečně uplatní tuto taktiku, počítejte s tím, že Marnera podepíše až se začátkem sezony. Bude to nejvýhodnější varianta a zcela precizní využití současné kolektivní smlouvy a z ní vyplývajících regulí.

Pokud se už během léta psalo v zámoří o tom, že Dubas si počíná s platovým stropem jako čaroděj, dostanou tato slova s Marnerovým podpisem definitivní platnost.

Poznámka pod čarou: mechanismus LTIR i platového stropu je složitý, pro článek vše bylo zjednodušeno tak, aby vynikl Dubasův úmysl a zároveň se nezabředávalo do nadbytečných detailů

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.