bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Carter Hart si odbývá premiéru na seniorském šampionátu, poznává se s novým trenérem

18. května 2019, 10:55

Jiří Sameš

Kanadu táhne za úspěchem na mistrovství světa v ledním hokeji 2019 hned několik debutantů. Pokud se zaměříme na post mezi třemi tyčemi, zde si premiéru na seniorském turnaji odbývají brankář Philadelphie Flyers Carter Hart a brankář Pittsburghu Penguins Matt Murray.

Pochopitelně jde o velmi známá jména.

Matt Murray je s Penguins dvojnásobným vítězem Stanley Cupu (2016, 2017). Co se mezinárodní scény týče, mohl slavit v roce 2012 bronz na šampionátu do 18 let.

Carter Hart má ve své sbírce dvě medaile z mistrovství světa juniorů. Nejprve získal stříbro (2017), následující ročník se mohl radovat ze zlata.

„Každá šance zahrát si za svou zemi je vždy obrovská čest," řekl Hart.

„Kanadský hokej odvádí skvělou práci. Hodně se o nás starají. Snaží se, abychom měli všechno, co je potřeba k úspěchu," pokračoval.

Hokejisté Kanady zatím na letošním seniorském šampionátu odehráli čtyři zápasy, přičemž zaznamenali tři výhry a jednu porážku. Murray s Hartem se přitom o brankoviště podělili.

Murray odchytal utkání proti těžším soupeřům. Na úvod nejprve prohrál 1:3 s Finskem, poté vyhrál 6:5 proti Slovensku.

Hart se postavil Velké Británii a Francii. V prvním duelu slavil úspěch 8:0, ve druhém 5:2. Nejednalo se ovšem o úplně lehké mače. Za oba si mimochodem připsal celkem 33 úspěšných zákroků.

„Proti Francii bylo skóre nějakou chvíli 3:2. Musíte se tak soustředit jen na svou práci a nestarat se o výsledek," vysvětloval Hart.

Z nominace na právě probíhající šampionát měl Hart pochopitelně radost.

„Pozvánku jsem obdržel hned poté, co jsme s Philly přišli o naději zahrát si play-off. Udělala mi velkou radost," zmínil dvacetiletý rodák z Sherwood Parku, předměstí Edmontonu.

„Samozřejmě, chcete bojovat o pohár. Kdykoliv se ale naskytne i nějaká jiná šance pokračovat v sezoně, měli byste ji využít," dodal.

Pro Harta, jenž letos chytal poprvé mezi profesionály, se jedná o vzrušující ročník. Všechno zahájil v AHL u Lehigh Valley Phantoms. Následně se stal startujícím brankářem Flyers. Nyní bojuje o cenný kov na mistrovství světa.

„Snažil jsem se odvádět maximum. Když jsem byl povolán do NHL, byl jsem více než nadšený. Nechtěl jsem ale s myšlenkami zacházet příliš daleko. Žil jsem tak přítomností a užíval si to," komentoval Hart.

Philadelphia v letošní sezoně měla problémy s gólmany, použila jich celkem osm. Hart odchytal 31 zápasů, v nichž zapsal bilanci 16-13-1, průměr obdržených branek 2.83 a procentuální úspěšnost zákroků 91.7.

Příležitost poznat nového trenéra

Zajímavostí je, že Hart má na turnaji na Slovensku možnost seznámit se s novým hlavním trenérem Flyers pro následující sezonu. Bude jím Alain Vigneault, jenž právě nyní vede Kanadu.

„Je příjemné poznat A. V. už tady. V příštím roce bude mým trenérem takže je určitě ku prospěchu, setkat se s ním o něco dříve. Zatím se zdá být velmi milý," prohlásil Hart o Vigneaultovi.

„Samozřejmě, bude chtít vyhrávat. Zahrál si finále s Vancouverem a Rangers, měl tedy kvalitní výsledky. I zde odvádí dobrou práci, kluci si ho pochvalují," dodal ještě na jeho adresu.

Vigneault si šance poznat se taktéž hodně cení.

„Bezpochyby. Jsem rád, že se s ním mohu seznámit. Myslím, že tyhle zápasy pro něj mohou být velkým plusem do budoucna. Hraje se tady dobrý hokej," poznamenal Vigneault.

„Nyní se ale musíme soustředit na práci s týmem Kanady. Až pro nás turnaj skončí, pak se můžeme bavit o Philadelphii," shodují se oba zástupci Letců.

„Chtěl bych odchytat co nejvíce zápasů a počínat si přitom dobře. Mohou mi pomoci dostat se do letní přípravy, abych byl připraven na příští sezonu," doplnil ještě závěrem sám Hart.

Kanaďané se v sobotu, 18. května, od 16:15 utkají s Německem. V tabulce skupiny A jim aktuálně patří třetí místo se ziskem devíti bodů.


Výsledkový servis z MS 2019 na Slovensku

(Pátek, 17. května 2019)

Francie - Slovensko 3:6 (0:2, 2:1, 1:3)

Branky a nahrávky: 33. Manavian (Hecquefeuille, Bertrand), 36. Texier (Chakiachvili, Fleury), 58. Rech (Texier, Dame-Malka) – 14. Pánik (Lantoši, Sekera), 20. Sukeľ (Fehérváry, Tatar), 26. Hudáček (Pánik, Černák), 41. Černák (Pánik, Tatar), 43. Čajkovský (Buc), 46. Nagy (Daňo, Marinčin).

Rakousko - Norsko 3:5 (0:1, 1:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 23. Schneider (Heinrich, Komarek), 50. Komarek (Pallestrang, Schneider), 60. Heinrich (Schneider, Zwerger) – 3. Bull (Lindström), 37. Johannesen (Valkvae Olsen, Martinsen), 51. Reichenberg (Haga, Holös), 54. Bull (Olimb, Reichenberg), 60. Bull (Lindström).

Finsko - Velká Británie 5:0 (0:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 21. Rajala (Lehtonen, Olkinuora), 26. Ohtamaa (Tyrväinen, Savinainen), 35. Kiviranta (Koivisto, Tyrväinen), 58. Kuusela (Savinainen), 60. Lehtonen (Jokiharju).

ČESKO - Itálie 8:0 (1:0, 4:0, 3:0)

Branky a nahrávky: 8. Gulaš (Kubalík), 28. Gudas (Jaškin), 33. Frolík (Moravčík, Simon), 34. Kovář (Voráček, Frolík), 35. Jaškin (Chytil, Řepík), 57. Simon (Voráček, Frolík), 58. Jaškin (Musil, Řepík), 58. Frolík (Kolář).

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.