bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Carolina hledá lék na starou bolest. Vyřeší problém v brankovišti duo Darling – Mrázek?

13. července 2018, 11:00

Jiří Lacina

Léto u Caroliny Hurricanes probíhá jako zhruba poslední čtyři roky. Jako obvykle se diskutuje možnost výměny Jeffa Skinnera, který jako obvykle zatím vyměněn nebyl. Jako obvykle se po letních podpisech fanoušek Hurikánů upíná k naději, že zrovna tohle bude zlomová sezóna. Samozřejmě za předpokladu, že zachytají brankáři, kolem kterých panuje značná nejistota. Jako obvykle...

To je totiž kámen úrazu. Za poslední čtyři roky (2014-18) dokázala defenziva Hurricanes zařídit, že na její bránu šlo nejméně střel ze všech týmů v lize. S jedinou výjimkou – lepší byli pouze Los Angeles Kings. Úplně jiné je to ale s počtem inkasovaných branek. V tomto ohledu jsou Canes až dvacátí v NHL! Na obhajobu gólmanů můžete použít leccos, čísla ale jasně hovoří o jejich špatné práci.

Nahazování puků na branku je součást gólové strategie. Odjakživa. Na všech úrovních, ve všech soutěžích. Přestože brankáři Caroliny čelí v tomto směru relativně malému vytížení, v chytání kotoučů selhávali. Vesměs všechny týmy s dobrou obranou přitom i málo inkasují.

V rozporu s tímto tvrzením jsou právě výsledky Caroliny, po ní snad ještě Calgary (8. nejnižší počet střel, 22. v počtu inkasovaných gólů). Na druhé straně trochu trčí z konfrontace obou statistik New York Rangers (22., v počtu střel, 13. v počtu gólů) a Florida Panthers (23. / 14.). Dobrá vizitka pro Henrika Lundqvista a Roberta Luonga.

Prokleté místo

Pánem brankoviště Caroliny byl v posledních letech, jak víme, Cam Ward. Ve snaze přivést kvalitní dvojku, snad i s možností nahradit Warda výhledově jako jedničku, vyzkoušel klub v předešlých letech několik mužů. Anton Chudobin nebo Eddie Läck neuspěli. Posledním pokusem byl loni Scott Darling, za něhož Hurricanes loni obětovali třetí volbu v draftu a novému muži ihned předložili čtyřletou smlouvu na 16 miliónů dolarů.

Bohužel jeho první rok byl přesně v intencích, na které je fanoušek tohoto mužstva zvyklý. Mizerných 88,8 procenta úspěšnosti zákroků, 3,18 inkasované branky na utkání. Darling se tak dostal do nejhorší desítky brankářů posledních dvaceti let (pakliže odchytali aspoň čtyřicet utkání v sezóně). Pro Carolinu je to další zklamání. Tím větší, že v Chicagu vypadal Darling za Crawfordem jako velmi schopná dvojka s ambicí převzít úlohu jedničky. Jako by bylo brankoviště Caroliny prokleté.

Darling důvěru neztratil

Klub z Raleighu však tohoto chlapíka ani po katastrofální debutové sezóně neodepsal. Naopak. Cama Warda ponechal trhu volných hráčů, odkud přivedl Darlingovi jako parťáka Čecha Petra Mrázka. Jak škodolibě konstatují komentátoři NBC: „Toho Mrázka, který loni nebyl dost dobrý Detroitu ani Philadelphii.“ Jedničkou by měl být podle odhadů na startu sezóny Darling.

Navzdory stále složité situaci v bráně by fanoušci neměli ztrácet naději. Do sestavy už by se letos měl prosadit Martin Nečas. Hodně se očekává také od dvojky posledního draftu Andreje Svečnikova. Oba jsou budoucností klubu. Povzbuzující je rovněž příklad Winnipegu Jets, kde léta řešili problémy s brankáři a letos patřili k nejlepším týmům v lize. Carolina určitě půjde nahoru, spolehlivý příspěvek gólmanů je ale k jejímu vzestupu nutností.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.