bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Byl za břídila, teď v play off exceluje. Jak Islanders našli nového tahouna

17. dubna 2019, 12:00

Tomáš Zatloukal

Ukazovali si na něj prstem: To ty můžeš za naše vyřazení! Edmontonští fanoušci před dvěma lety sborově spílali Jordanu Eberlemu za mizerné výkony v play off a hořce poukazovali na vysoký plat kanadského hokejisty. Ve 13 zápasech tehdy nedal jedinou branku a dvěma asistencemi matný dojem rozhodně nenapravil. Za šest milionů dolarů se od něj zkrátka čekalo více. To, co nyní předvádí v jiném oranžovo-bílo-modrém trikotu.

Krátce po svém výbuchu ve vyřazovacích bojích Eberle změnil působiště. 

Oilers poslali známého hračičku do New Yorku, od Islanders si na revanš vyžádali mladšího a perspektivnějšího Ryana Stromea. I kvůli tomu, že potřebovali získat manévrovací prostor pod platovým stropem.

Dílčím důvodem nicméně byla i bída, s jakou se tehdy Eberle potýkal v bitvách o Stanley Cup. Ta nyní působí spíše jako opilecká vzpomínka či snad ryzí sci-fi. Osmadvacetiletý borec se v klíčové fázi sezony proměnil v lídra Ostrovanů a pomohl v nejkratší možné době vyřídit Pittsburgh.

New York slaví postup za pouhé čtyři mače, přičemž Eberle se trefil v každém z nich. Navíc každá z jeho tref byla z kategorie důležitých, ba dokonce klíčových. Co stojí za jeho střeleckým procitnutím? "Víte, když vystřelíte na branku, občas vám to tam spadne," říká pobaveně.

Žertovný nadhled možná maskuje úlevu, jakou Eberle prožil, když zjistil, že i v play off může být skutečnou hrozbou. Sebechválou nicméně netrpí a naopak vyzdvihuje spoluhráče, s nimiž si výborně sedl. Kapitána Anderse Leeho a také Matthewa Barzala. "Matthew mi umí nahrát do pozic, odkud dokážu naše akce zakončit," pochvaluje si Eberle.

Jejich lajna klape a dokázala v prvním kole zastínit hvězdy Penguins včetně Sidneyho Crosbyho, Jevgenije Malkina a Phila Kessela.

Byla dominantní silou, trio Lee, Barzal, Eberle přehrávalo ty nejlepší letky soupeře a potvrdilo formu z povedeného závěru základní části. Za posledních deset utkání (122 minut čistého času) tehdy přestříleli protivníky ve hře pět na pět 6:2 na góly a jejich suverenitu dokládaly i pokročilé statistiky.

“Od chvíle, kdy nás trenéři dali dohromady, tak se prosazujeme o dost častěji než dříve. Skoro mi přišlo, že jsme se trefili v každém zápase. Samozřejmě jsme na to chtěli v play off navázat a chtěli jsme se držet stejného herního stylu," popisuje Eberle.

Povedlo se, opěvovaný útočný šik dál válí a právě rodák z Reginy je za největšího machra.  "Nabrali jsme před vyřazovacími boji sebevědomí. A moc nám pomohlo, že nám kouč Barry Trotz důvěřuje. Hrajeme zodpovědně směrem dozadu a zároveň dokážeme získat puk, dostat ho do útočného pásma a prosadit se."

Vskutku dokáží. A Eberle je v přední roli neomylného kanonýra.

V zápase číslo 1 rychle otevřel skóre, v tom dalším dal vítězný gól, poté se mu zase dvakrát povedlo prakticky obratem vymazat vedení Tučňáků.

Pittsburgh tak za celou sérii vedl jen necelých pět minut a často musel mazat náskok Islanders. V tom mu zamezil vynikající Robin Lehner mezi třemi tyčemi, a tak v New Yorku slaví bleskurychlý postup. Postaví se buď proti Carolina Hurricanes, nebo Washington Capitals. Jistě netřeba dodávat, který střet by byl pro Trotze pikantnější a vypjatější.

Ať už půjde jeho skvadra na kohokoliv, bude opět spoléhat na Eberleho a jeho ofenzivní kumšt. Na zbraň, která zůstala před dvěma lety nenabitá. Snad i kvůli tomu, že šlo vůbec o první mače, které Eberle v play off hrál. A zkušenosti jsou, jak známo, k nezaplacení.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.