bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bude to lepší než ho posadit na tribunu, říká k Zachově přesunu na farmu trenér Devils

4. listopadu 2018, 14:30

Jiří Lacina

Něčím podobným si prošel už loni. V průběhu sezóny 2017-18 použil trenér John Hynes jako prostředek k nápravě hry Pavla Zachy usazení na tribunu. Několik duelů strávených v pozici zdravého náhradníka mělo českého útočníka nabudit a vrátit mu hlad po hokeji. Po deseti utkáních letošní sezóny však klubové vedení usoudilo, že musí jít ještě dál. Zacha byl proto přeřazen k Binghamton Devils. Poprvé za dobu svého pobytu v zámoří bude působit na farmě.

Zdůvodnění je klasické: „Chceme pro Zachu víc odehraných minut.“ Smutné je, že k něčemu takovému v průběhu hráčovy třetí sezóny v NHL vůbec muselo dojít. Že si Zacha nevybojoval své minuty v prvním týmu, což by s ohledem na dobu působení u Devils asi už dávno měl.

„Stále nejsme v pozici, kdy bychom se na něj mohli v klíčových situacích spolehnout,“ vykládal trenér New Jersey novinářům. „Myslíme, že je tentokrát důležité nezvolit postup: ‚Hej, sedni si na tribunu a jeden zápas se dívej.‘ To může být efektivní v některých situacích, ale teď potřebujeme, aby hlavně hrál, aby odehrál co nejvíc minut a vrátil se sebevědomější.“

Zachu zabíjí nízká produktivita. Ta je letos po deseti odehraných utkáních nulová. Popravdě už v první sezóně se asi čekalo víc než 24 bodů (8+16), ještě víc to platilo pro loňský rok, kdy zaznamenal jen o bod víc (8+17). Letos bohužel ani náznak zlepšení. To všechno, přestože sám hráč před startem minulého i tohoto ročníku opakovaně sliboval, že se na produktivitu zaměří.

Buď na sebe tvrdší

Sezónu začínal jako centr druhého útoku. Na pováženou ovšem bylo, že nedostával prakticky žádný prostor na přesilovkách. Pokud je většina týmů hraje se čtyřmi útočníky a jedním bekem, potřebuje trenér na dvě přesilovkové pětky osm útočníků a dva obránce. Z prvních tří standardních lajn byl Zacha v úvodu sezóny jediným z devíti útočníků Devils, který nechodil na přesilovky.

Ano, slušnou práci odváděl na oslabení. Za tu jej chválil třeba i Patrik Eliáš. Ale jen na tom svou existenci v NHL postavit nelze. Hynes Zachovi opakovaně zdůrazňoval, že musí víc střílet. Deset pokusů v deseti utkáních je málo. Má zvýšit důraz, být hladovější. Už loni se v zámoří objevovaly články, že český forvard působí „vyhořele“, což je v tak mladém věku na pováženou.

„Musí být tvrdší a bojovnější na puku,“ říká kouč Devils. „Je to velký, silný kluk, který dobře bruslí. Nemůže se ale nechat od puku tak snadno odstrčit. Když ztratíte v útočném pásmu kotouč, musíte ho vybojovat zpátky. Jeho šance v oblastech, kde to bolí, prakticky neexistují. Musí na sebe být náročnější, víc bojovat, pak bude sbírat body. Střelba je záležitost šikovnosti. Nestaví se ale do pozic, odkud má vůbec smysl střílet.“

Šesté místo na draftu 2015 značilo velkou důvěru. Nikomu v tom roce Devils nevěřili víc. Obě strany si řekly ano, šťastné manželství to ale zatím není. „Draft je něco jako svatební den. Potom ale přichází reálný život. Jde o to vybojovat si místo v sestavě a ujistit se, že jste schopný pravidelně hrát a mít na hru nějaký vliv,“ uzavírá trenér John Hynes.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.