bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bude půl sezóny stačit? McDavid nechybí v nominaci na Calder Trophy

3. května 2016, 14:00

Tomáš Zatloukal

Nejlepším nováčkem sezóny 2015-16 se nestane ani buffalský forvard Jake Eichel, ani anaheimský gólman John Gibson. Nedostane se ani na další velké naděje, mimo hru zůstávají útočníci Dylan Larkin z Detroitu s Maxem Domim z Arizony i obránce Colton Parayko ze St. Louis. Nominace na Calderovu trofej se zúžila na následující tři finalisty: edmontonského centra Connora McDavida, philadelphského beka Shaynea Gostisbeherea a chicagského pravého křídelníka Artěmije Panarina.

Panarin se stal vůbec nejproduktivnějším zelenáčem, díky 77 bodům dokonce pronikl do elitní desítky tabulky produktivity NHL a řekl si o tučný bonus. Mezi nováčky byl nejlepší také v gólech, asistencích, přesilovkových a vítězných trefách. Čtyřiadvacetiletý Rus si výtečně porozuměl s hvězdným Američanem Patrickem Kanem a svým krajanem Arťomem Anisimovem. Společně vytvořili opravdu nebezpečnou útočnou letku.

Panarin se díky brilantní souhře především s "Kanerem" stal prvním chicagským zelenáčem od roku 1996, jemuž se povedlo nasázet alespoň 30 gólů, navíc se blýskl jedním hattrickem, když v polovině února okouzlil Madison Square Garden. Pokud v hlasování členů Asociace profesionálních hokejových novinářů zvítězí, naváže na triumf Kanea z roku 2008. Od té doby Černí jestřábi na svého držitele Calderovy trofeje čekají marně.

Nejde o žádný dlouhý půst, obzvláště ve srovnání s Philadelphií a Edmontonem. Ani Oilers, ani Flyers ještě ve svých barvách nejlepšího nováčka neměli. Změnit to mohou Gostisbehere a McDavid. První exceloval na modré čáře a měl zásadní podíl na tom, že se papírově slabé mužstvo probilo do play-off. Ofenzivní zadák nasázel 17 gólů, lépe si jako obránce-zelenáč naposledy vedl Dion Phaneuf. Před deseti lety, jako calgarský Plamen.

Gostisbehere uměl udeřit v pravou chvíli, čtyřmi góly v prodloužení se postaral o nový nováčkovský rekord, mezi beky se statusem zelenáče byl nejproduktivnější (46 bodů), střelecky nejúspěšnější a vedl i v dalších statistikách. Výbornými výkony bral čas na ledě zkušenějším zadákem, třeba ze známého Rusa Jevgenije Medvěděva udělal pouhého komparzistu. Na kluzišti rychlonohý Američan dominoval, podobně jako McDavid.

Ten všem jasně ukázal, že se o něm jako o "novém Crosbym" nemluví náhodou. Sbíral přes bod na utkání, v lepším tempu bodovali jen Kane a Jamie Benn z Dallasu. McDavid se zastavil těsně před padesátkou (48), o více branek a asistencí jej připravila smolná zlomenina klíční kosti, kterou utrpěl ve svém 13. utkání v NHL. Následovala dlouhá pauza a opěvovaný borec se po ní vrátil ještě silnější. Dokladem budiž třeba jedno pětibodové vystoupení.

11. února dal proti Torontu dva góly, navíc přihodil tři asistence. Pět bodů za jediný večer zaznamenal jako devátý nejmladší hráč všech dob, stále mu je teprve 19 let. Českému fanouškovi se nyní skýtá jedinečná možnost McDavida vidět na vlastní oči, s Kanadou přicestoval do Prahy kvůli přátelskému mači před mistrovství světa. Uvidí v 02 Aréně letošního vítěze Calder Trophy? Konkurence má, alespoň řečí čísel, navrch.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.