bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bude protentokrát detroitská filosofie fatální?

26. ledna 2017, 17:00

Josef Potůček

V tehdejším Československu proběhla Sametová revoluce, na oběžnou dráhu kolem Země byl dopraven Hubbleův vesmírný dalekohled, narodil se Michal Kempný, jiný hokejista Luděk Čajka podlehl zranění, které si způsobil v ligovém zápase… V zámořské NHL byla tehdy odehrána sezóna 1989-90 a detroitští Red Wings nepostoupili do playoff. Od té doby klub z "Mototownu" ve vyřazovací fázi soutěže nechyběl. Pětadvacetkrát po sobě…

Při současné pětibodové ztrátě na příčku zajišťující účast v bojích o Stanley Cup reálně hrozí, že unikátní série Rudých křídel bude ukončena. Poněkud symbolicky by tak ona vousatá šňůra skončila s jejich působením v dosluhující Joe Louis Aréně. Do zbrusu nové Little Caesars Arény, jejíž výstavba jen tak mimochodem stála bezmála 450 milionů dolarů, by se tak slovutné mužstvo stěhovalo s jinými pořádky.

Co je příčinou nynější mizérie Red Wings? Ode všeho něco, chtělo by se říci. Neproduktivní útok, děravá obrana, nejistota v brankovišti, častá zranění klíčových hráčů a možná i přílišná rozvaha nad protočením soupisky, jak typická pro tamní klub.

Hráči jako Gustav Nyquist nebo Tomáš Tatar hrají pod své možnosti, víc se letos čekalo i od talentovaného Dylana Larkina a třeba takový Riley Sheahan ve 47 kláních ještě nedal ani gól.

Právě více jak stokilový pořízek je vhodným příkladem nadměrné uvážlivosti nad změnami v detroitské sestavě. Zatímco se Sheahan loni trefil čtrnáctkrát, v současném ročníku přispěl jen sedmi asistencemi. Námitka, že pětadvacetiletý rodák z kanadské provinční oblasti Ontario není v Detroitu od střílení branek, ale že v popisu práce má především defenzivní činnost se zdá být alibistická. Vždyť v hodnocení plus/minus je na -17. Žádný z rudokřídelníků na tom není hůře. Takový kapitán Henrik Zetterberg má oproti tomu ve statistice účasti na ledě při vstřelených a obdržených brankách +8.

Sheahan není jediným "dělníkem", který letos nepřesvědčuje. Veterán Drew Miller se zdá být v mužstvu už jen za zásluhy a třeba Luke Glendening odvedenou černou práci podpořil jedinou přesnou trefou. Letní posila Steve Ott, toho času navíc zraněná, též nikterak nepřesvědčila.

Za zenitem hrající obránce Niklas Kronwall už se svými pochroumanými koleny není postrachem pro soupeřovy útočníky a Mike Green v defenzivě na vše nestačí. Připočtěme toliko propírané problémy v brankovišti se zraněným Howardem a letos slabým Mrázkem a problém je na světě.

Přitom, když se před pár dny v Detroitu trochu vyčistila marodka a vedení tak bylo nuceno zredukovat soupisku, ukázalo na výše zmiňovaného Millera. Jakmile však útočník s výraznou šedivou kšticí prošel bez povšimnutí ostatních klubů waiver listem a byl odeslán na farmu do Grand Rapids, obratem se vracel, protože se v následném zápase zranili forvardi Thomas Vanek s Larkinem.

A to přesto, že právě v záložním celku mají Rudá křídla hned několik hráčů, kteří by si šanci v NHL zasloužili. Předně jím je nejproduktivnější Čech v AHL Tomáš Nosek, který si udržuje bilanci bodu na zápas (14+17 ve 31 utkáních). Na začátku prosince se sice pardubický odchovanec pozvánky dočkal, ale do žádného zápasu nezasáhnul. Marně tak vyhlíží šanci rozšířit svůj počet střetnutí v NHL, který v minulém ročníku stanovil na šest. V jeho prospěch navíc hovoří obranné schopnosti, které byly při jeho loňském krátkém angažmá v Detroitu kvitovány.

Příležitostí by ovšem jistojistě nepohrdl i subtilní Matt Lorito, opomíjený Mitch Callahan nebo Noskův krajan Martin Frk.

Funkcionáři Red Wings však mají jinou ideu, které se zarputile drží, která se jim už tolikrát vyplatila. Zdali se jim tentokrát stane osudnou, příští dny napoví.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.