bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bruins selhali v hororové první třetině. Vzali nám sen, smutnil Brad Marchand

13. června 2019, 11:15

Jiří Lacina

Prohrát sedmý finálový zápas je asi ta největší zámořská hokejová bolest. Ovšem prohrát ho po průběhu, kde jste byli lepším týmem, je bolest na druhou. Poslední duel letošní sezóny NHL začal přesně tak, jak si domácí nepřáli. Drtivým tlakem, který k ničemu nevedl. S každou šancí, zlikvidovanou Jordanem Binningtonem, a že jich bylo, narůstala v domácích fanoušcích obava.

Hororový scénář se začal naplňovat záhy. V 17. minutě Ryan O’Reilly šikovnou tečí nasměroval puk do sítě poprvé. Osm vteřin před první sirénou to bylo 0:2, když si Alex Pietrangelo obhodil do bekhendu Tuukku Raska. V analogické situaci vychytal o několik minut dřív Binnington Davida Krejčího.

V 15. minutě byl poměr střel 7:1 pro Boston, po první třetině 12:4.

Stav byl 0:2.

Hokej nemá logiku, chtělo by se říct. Sport umí být nemilosrdný. Dohánět ve finále dvougólové manko, to už je přetěžký úkol. Hosté se stáhli a nemuseli se nikam hnát. Výsledek jim dovoloval opatrnou, zodpovědnou hru. Nebyl to ještě Mount Everest ke zdolání, ale solidní Matterhorn ano. Bruins se drápali do strmého kopce a s každou minutou se jim přitom víc a víc třásla kolena. Pohledy hráčů na střídačce mluvily za vše. Vkradla se do nich pochybnost.

„Cokoli řekneme, stejně nebude mít smysl,“ hlesl zkušený Patrice Bergeron po zápase v šatně. „Jsem hrdý na kluky, na každého. Výsledku jsme ale nedosáhli, takže je těžké tady stát a odpovídat na otázky.“

Noviny v Bostonu vidí jako nesnáz špatnou kvalitu ledu, související s letním počasím. V kombinaci s destruktivním, agresivním stylem St. Louis to znamenalo pro tvořivější domácí problém. Opět se neprosadila první lajna, jejíž výkony v posledních týdnech nebyly zrovna konzistentní. Brad Marchand navíc chyboval před druhou inkasovanou brankou, kdy odjel střídat a soupeř skóroval.

Blues byli efektivnější. „Udělali, co měli, dostali puk do sítě. Což se nám nedařilo,“ řekl trenér poražených Bruce Cassidy. „Každý defenzivní tým se pak svého vedení umí chytit. V tomhle směru odváděli v sérii skvělou práci. Nemyslím, že jsme po první třetině klesali na mysli. Věděli jsme ale, že ten úkol bude výzva, a že musíme hrát určitým stylem.“

Marchand, jenž zaznamenal v sérii dva góly a tři nahrávky, stěží zadržoval slzy. „Vzali nám sen, životní sen. Makáte a pak skončíte šedesát minut od cíle. To nejde popsat…“

Zatímco Boston prohrál druhou ze tří finálových sérií v této dekádě, St. Louis může slavit. Fanoušci platili za lístky rekordní sumy, hráči na obou stranách k nim ale byli trochu zlomyslní. Pět utkání v sedmizápasové sérii skončilo radostí hostů, včetně tří nejvypjatějších v závěru. St. Louis nevyužilo v neděli možnost ukončit sérii doma. Boston zopakoval totéž ve středu.

Oč bizarnější byla včerejší radost plného Enterprise centera bez hráčů, kde lidé sledovali přenos na kostce nad ledem, o to větší bude jásot v ulicích města. St. Louis zažije pohárové oslavy poprvé v klubové historii.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.