bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Broušení diamantu. Blues měnili s Penguins, hledají řešení posledních slabin

28. ledna 2015, 10:00

Tomáš Zatloukal

Není to tak běžný, nestává se to tak často a záleží na tom! Hláška z kultovního amerického sitcomu Přátelé dokonale vystihuje jednu ze zajímavých událostí dnešní noci v zámořské NHL. St. Louis Blues a Pittsburgh Penguins, dva aspiranti na zisk Stanleyova poháru (podle sázkové kanceláře Bovada jsou šance prvního 1/10 a druhého 1/12), se dohodli na interesantní výměně, která může výrazně prospět oběma stranám.

O koho v popisovaném trejdu jde? Jim Rutherford, "slaměný" generální manažer Tučňáků, si vyhlédl Maxima Lapierrea a na oplátku nabídl Dougu Armstrongovi, svému protějšku od Bluesmanů, Marcela Goce. Co oba pánové novým zaměstnavatelům nabízejí?

Inu, v případě Goce první pohled hokejových novinářů zpoza Atlantiku směřoval do kolonky úspěšnost vhazování. Ostřílený německý centr v aktuálním ročníku vyhrál kolem 54 procent bulí, což jej pochopitelně řadí mezi naprostou špičku. Jenže v St. Louis se paradoxně ocitne ve své nejsilnější disciplíně pod týmovým průměrem. Blues si totiž vedou na vhazování nejlépe z celé NHL, vůbec jim neublížil letní odchod Vladimíra Sobotky do omského Avangardu. "Soba" spolehlivě zastoupily nové tváře - Paul Stastny i Jori Lehterä.

Jaké jsou tedy jiné přednosti bývalého hráče San Jose Sharks, Nashvillu Predators či Floridy Panthers? Goc vyniká jako specialista na oslabení, umí ubránit i ty největší hvězdy soupeře, chodil na ně ze všech forvardů Pens nejčastěji. Ačkoliv již není tak produktivní jako kdysi, stále umí vstřelit branku nebo vymyslet finální přihrávku. Průměrně hrával kolem 13 minut, ale občas zvládal tučnější porce. Jak vidno, Goce lze s klidným svědomím zařadit do kolonky "hokejový univerzál" a ti jsou v současnosti mimořádně ceněným zbožím. Bluesmani s rodákem z Calwu údajně počítají do čtvrté formace.

V té by měl nastupovat u Penguins také Lapierre, jehož sice St. Louis rovněž využívalo na oslabení, nicméně Rutherfordův zájem upoutal frankofonní Kanaďan jinak. A ne, nešlo o vysoké procento na buly, úspěšnost má prakticky totožnou jako Goc. Rutherfordovi se zalíbila stránka Lapierrovy hry, kterou u Goce hledal marně. Tvrdost, fyzický hokej. Lapierre se neodbytným forčekingem a řinčivými bodyčeky dodyčeky dokáže "zažrat" protivníkům pod kůži. Ne nadarmo patří mezi nejvíce nenáviděné hokejisty. 

29letý útočník (Goc je o dva roky starší) patří mezi chytré provokatéry, někdo takový v Pittsburghu chyběl. Penguins potřebovali přitvrdit a Lapierre je uspokojivou odpovědí. Bluesmani zase chtěli zapracovat na hře ve čtyřech a s tou by měl Goc opravdu pomoci (St. Louis je v úspěšnosti ubráněných oslabení až 17.). Oba kluby tedy s velkou pravděpodobností odstraní další slabinky z jinak vysoce kvalitního herního projevu, čímž jedině zvýší své šance na zisk Stanley Cupu. Alespoň na papíře působí tento obchod jako oboustranně výhodná transakce. Nechme se překvapit, jak to bude fungovat v reálu.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.