bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Brodeur, St. Louis, O'Ree, ale i šéf NHL Bettman. Síň slávy přivítá nové členy

27. června 2018, 9:30

David Jahoda

Osmnáctičlenná komise hokejové Síně slávy v úterý oznámila šest jmen, která budou zařazena do exkluzivní společnosti, a dočkají se tak obrovské pocty. Jsou jimi legendární brankář Martin Brodeur, útočník Martin St. Louis, první Afroameričan v NHL Willie O'Ree, komisionář NHL Gary Bettman, bývalá opora sborné Alexander Jakušev a čtyřnásobná olympijská vítězka Jayna Heffordová. Jejich uvedení do Síně slávy v Torontu proběhne na podzim 12. listopadu letošního roku.

Martin Broudeur

Brankář Martin Broudeur je mnohými označován za nejlepšího gólmana historie. V NHL drží rekord v počtu vychytaných vítězství (691) i čistých kont (125). Spjatý je s týmem New Jersey Devils, se kterým vyhrál celkem třikrát Stanleyův pohár, a jeho číslo 30 už nesmí u Ďáblů nikdo nosit. Dohromady ve své 22leté kariéře v NHL získal čtyřikrát Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře. Svou kariéru neuzavřel v New Jersey, nýbrž v St. Louis Blues, kde od konce aktivní hráčské kariéry působí jako asistent generálního manažera. 

Martin St. Louis

Postavou malý, výkony velký. Jen 173 centimetrů vysoký Kanaďan je nejvíce spojený s Tampou Bay Lightning, které v roce 2004 výrazně pomohl k zisku dosud jediného titulu v historii klubu. St. Louis nikdy nebyl draftovaný, přesto si v NHL vydobyl velké renomé. Ve stejném roce, kdy ovládl s Tampou NHL, si odnesl i Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče, o devět let později ve výlukou zkrácené sezoně vyhrál bodování základní části a ve věku 37 let se stal nejstarším hráčem, kterému se to kdy povedlo. Kariéru ukončil jako hráč New York Rangers.

Willie O'Ree

Dnes už 83letý pán prolomil v roce 1958 jednu velkou bariéru. Stal se prvním hráčem tmavé pleti v NHL. K tomuto historickému okamžiku došlo 18. února 1958, kdy jako hráč Bostonu Bruins nastoupil proti Montrealu Canadiens. V NHL odehrál dohromady 45 utkání a připsal si v nich 14 bodů. Posléze se v NHL staral o rozvoj mladých hráčů a byl také ambasadorem ligy z pohledu její dostupnosti pro všechny lidi, ať už jsou jakéhokoliv původu.

Gary Bettman

Během jeho proslovů na něj fanoušci bučí, někteří mu nemohou přijít na jméno kvůli výlukám. Je však nezpochybnitelné, že nebýt tohoto muže, NHL by neměla takovou tvář, jakou má dnes. Do funkce komisionáře NHL nastoupil nyní 66letý Američan v únoru roku 1993, od té doby několikanásobně zvýšila svůj zisk, stala se globální a počet účastníků se navýšil na nynějších 31. Pod jeho vedením NHL mimo jiné zavedla platové stropy, které přispěly ke zvýšení konkurence mezi týmy.

Alexandr Jakušev 

Bývalý ruský hokejista, který hrál za sbornou ještě v dobách Sovětského svazu. V letech 1972 a 1976 získal s reprezentací zlaté olympijské medaile. Do povědomí zámořských fanoušků se zapsal v roce 1972 během památné osmizápasové série proti Kanadě, která změnila vnímání světového hokeje. Jakušev se během těchto osmi utkání stal s 11 body nejproduktivnějším hráčem sovětského svazu. Na klubové scéně odehrál 17 sezon za Spartak Moskva, kariéru zakončil třemi sezonami v rakouském Kapfenbergu.

Jayna Heffordová

Bývalá kanadská hokejista, který za javorové listy nastoupila dohromady na pěti zimních olympijských hrách, z toho čtyřikrát byla součástí zlatého týmu (v letech 2002, 2006, 2010 a 2014). Je jednou z pěti sportovců, kteří vyhráli na ZOH zlatou medaili čtyřikrát za sebou. Bohatou sbírku cenných kovů má i z mistrovství světa – sedm zlatých a pět stříbrných. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.