bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Brankoviště Dallasu nejspíš zůstane beze změn. Prozatím

23. srpna 2016, 12:00

Martin Schwarz

Že dallaská jízda jarním play-off ztroskotá zrovna na dvojici jinak spolehlivých gólmanů, čekal asi málokdo. Hned po konci Stars ve vyřazovacích bojích novináři chrlili do světa spekulace o případné výměně jednoho z tandemu Kari Lehtonen – Antti Niemi. Jenže v kalendáři se blíží konec srpna a na území Texasu to na žádné větší rošády mezi třemi tyčemi nevypadá. Generální manažer Hvězd Jim Nill ví dobře o kvalitách svých maskovaných mužů, ale i o částce, jakou oběma gólmanům posílá na účet. Dá finské dvojici ještě jednu šanci?

Pravděpodobně ano, protože pokud není zachování stávajících brankářů u týmu nejvýhodnější z hokejového hlediska, pak je velmi rozumné z úhlu finančního.  Však pravidelní pozorovatelé NHL dobře vědí, jakou sumu peněz Lehtonen s Niemim pobírají. Oba mají smlouvy do roku 2018, první uvedený dostává výplatu necelých šest milionů dolarů ročně, bývalý brankář Sharks čtyři miliony a k tomu pět set tisíc. Na výměnu tedy jen tak některý z klubů nekývne a pro vyplacení jednoho či druhého muže by Nill musel sáhnout hodně hluboko do kapsy.

A teď, babo, raď. Připomeneme, že Dallas Stars inkasovali během play-off průměrně 3.23 branky na zápas, horší bilanci zapsali už jen Minnesota Wild a New York Rangers. Kritika okamžitě mířila za dvojicí pánů ze země tisíce jezer a pravděpodobně oprávněně.

Ani v základní části se gólmani Hvězd statistikami moc chlubit nemohli, propouštěli 2.78 gólů za utkání a nebýt nejlépe „brankujícího“ útoku v lize, Niemi s Lehtonenem to schytají mnohem dříve. Nicméně představitelé organizace dobře tuší, co tihle dva umí, za velkou louží mají dobrou pověst. Jedním zpackaným ročníkem by si ji úplně pokazit nemuseli.

Takže situace by se mohla v příštích měsících, čistě spekulativně, vyvinou asi takto: Vše zůstane při starém, ročník 2016-2017 začne stejná brankářská dvojice a Nill bude bedlivě pozorovat výkony svých dobře placených mužů v betonech zápas po zápase. Jestliže (alespoň statisticky) nedojde k výkyvům, pak není co řešit a Finové mohou dostat druhou šanci na zisk Stanley Cupu pro Dallas. Když ale propustí hned při startu sezóny více gólů než je zdrávo, přijde čas na zvážení výměny. 

V současné chvíli není na trhu brankářských jedniček moc kde brát, byť za pár měsíců může být situace zcela jiná a třeba přijde pod ruku klub, jenž zafinancuje drahé služby Finů. Jen pro příklad, do médií během léta unikla spekulace, že Stars kroužili kolem opory Tampy Bay Bena Bishopa. Nebo takový Marc-Andre Fleury v Pittsburghu, ani on nemá budoucnost úplně jistou. Či Jaroslav Halák v Islanders po zranění. Zkrátka, Lehtonen a Niemi pravděpodobně začnou na podzim v Texasu, ale už není tolik zřejmé, zda tam oba sezónu i zakončí.

Jako poslední možnost se nabízí zmíněné vyplacení ze smlouvy, ať už půjde o kteréhokoli z nich. Ale darovat dvě třetiny ze zbývající částky paktu není po ekonomické stránce nejrozumnější řešení. Není tak divu, že si Jim Nill nechává čas na zváženou, správný čas konat možná teprve přijde.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.