bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Brankářská dvojice F+F za Atlantik? Kluby NHL loví Furcha i Francouze

23. února 2017, 18:00

Václav Jáchim

Česká brankářská škola má v zámoří kvalitní jméno, výkony na úrovni předvádějí Petr Mrázek, Michal Neuvirth, Ondřej Pavelec, tento týden se připomněl třeba Marek Langhamer. Další borci jako Marek Mazanec, David Rittich nebo Vítek Vaněček číhají na šanci ve farmářské AHL. Od příští sezony může být výčet našinců s betony a vyrážečkami ještě výraznější, kluby NHL totiž loví Dominika Furcha a Pavla Francouze! "Je pravda, že o oba je velký zájem," potvrzuje agent obou gólmanů Robert Spálenka ze společnosti Sport Invest.

V případě Furcha nejde o nic nového, někdejší slávista byl už loni zmiňován v souvislosti s kontakty ze strany minimálně dvou klubů. Účastníkovi posledního mistrovství světa v Moskvě se ozvali zástupci Bostonu a Los Angeles, obě organizace nabízely dvoucestný kontrakt – jiný vzhledem k regulím nemohly.

Odchovanec pražské Kobry byl potěšen, ovšem s díky odmítl. Ještě rok ho totiž vázala dohoda s ruským Omskem. "Měl jsem z nabídek radost, ale kdybych tam chtěl hned, musel bych se vykoupit ze smlouvy s Avangardem. Nešlo o malé peníze, roli hrály i jiné důvody," řekl tehdy Furch.

Reprezentační brankář, který v tomto ročníku potvrdil konstantě vysokou formu na turnajích Karjala a Channel One Cup, dnes vstoupil do play off KHL. Omsk chce dojít co nejdál, Furch se soustředí na své povinnosti. Co bude po skončení sezony, to zatím jasné není. Ale zájem z NHL platí. "Nechtěl bych o tom teď mluvit. Mohu říci jen to, že klubů, které o Dominika stojí, je víc než loni. Zhruba sedm až osm," připomněl Robert Spálenka.

Jak se ukazuje, pro české gólmany je cesta do zorného pole zámořských skautů otevřená. Loni zaujal Calgary objev David Rittich, plzeňský Matěj Machovský zase získal respekt na letním kempu Detroitu. Ani jeden z nich přitom neprošel draftem, což je i případ Furcha. Navíc je tady ještě jeden špičkový gólman, jehož jméno mají lidé z NHL vyznačeno tučně.

Kluby NHL stojí také o Pavla Francouze, aktuálně druhým rokem zaměstnance Traktoru Čeljabinsk. "Volal mi jeho agent a požádal, abychom Pavla uvolnili. Ale Francouz má ještě na rok smlouvu u nás, jednoznačně ho nepustíme," řekl klubovým stránkám generální manažer Jevgenij Gubarev.

Bývalý brankář Plzně, Ústí nad Labem či Litvínova se v této sezoně dělil o místo v bráně s kolegou Děmčenkem, prostor by si představoval větší. Poslední dobou už je Francouz jedničkou, interest ze zámoří pro něj bezpochyby znamená odměnu. A stejně jako v případě Furcha i výzvu. Oba gólmani nejsou vyložení mladíci, ale cestě za snem by patrně obětovali i lukrativní plat ve východních končinách. Zatímco Furchovi vyprší v dubnu kontrakt s Omskem, Francouzovi v Traktoru nikoli.

Uvidíme, jak se věc vyvine. "Je pravda, že z NHL kontakty jsou. Pavla chtějí dva zámořské kluby, věc řešíme. Příští týden poletím do Ruska a budeme jednat," potvrdil agent hráčů Robert Spálenka. Na bližší debaty je zatím brzy. "Pavel se soustředí na vystoupení v play off, nemíní se ničím rozptylovat. Zájem z NHL platí, Pavel má platnou smlouvu v Traktoru. Víc k tomu v tuto chvíli nemá cenu dodávat," uzavírá Spálenka.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.