bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bostonu nový rok nesvědčí. Probudí se z letargie?

25. ledna 2017, 16:00

Filip Ardon

Boston Bruins zažívá krizi a reálně hrozí, že se znovu nepodívá do play off. Bruins sice v úterý porazili Detroit, ale od Vánoc se jednalo teprve o jejich šestou výhru. Stále častěji zaznívají hlasy, podle kterých by měl dostat padáka stávající kouč Claude Julien, který dovedl tým k vítězství Stanley Cupu v roce 2011.

S týmem Bostonu to přitom jde z kopce už posledních několik sezon a v letošním ročníku je toho znovu pouze málo pozitivního. Bruins jsou sice aktuálně úplně nejlepším týmem ve statistice Corsi a řadí se na třetí místo v úspěšnosti na vhazování. Velikým plusem je také bránění oslabení – Boston je s úspěšností 86,7 % druhý za Carolinou. Rovněž v průměrném počtu střel za utkání jsou svěřenci trenéra Juliena druzí v soutěži, tady ale přichází problém.

Přestože vyšlou Bruins na branku v průměru 34,4 střely, jen 7,1 % střel skončí kotoučem v síti. To řadí Boston až na dvacáté místo ve vstřelených brankách. Například Pittsburgh Penguins se raduje v průměru z 10,5 % střel, Rangers pak dokonce z 11,7 %. Přestože David Pastrňák a spol. vystřelili na branku o téměř 300 pokusů více než Newyorčané, stále vsítili o čtyřicet branek méně!

Jedním z problémů Bostonu je malá šíře jejich kádru. Tým ztratil po poslední sezoně Louiho Erikssona, který zamířil do Vancouveru, a momentálně nemá k dispozici ani zraněného Matta Beleskeyho. Jen tito dva hráči se loni postarali o 45 gólů. Tým tak stále spoléhá na tahouny jako Patrice Bergeron, David Krejčí a Brad Marchand. V letošní sezoně si navíc vede skvěle David Pastrňák. Pozitivně by se pak dal hodnotit ještě příchod Davida Backese. V brance pak vše jistí Tuukka Rask.

Jenže vedle Raska už se Bruins nemůžou spolehnout na žádného nadstandardně chytajícího gólmana. Zane McIntyre podával výborné výkony o soutěž níž, ovšem v NHL se mu zatím nedaří. Zklamala i předpokládaná dvojka Anton Chudobin, který byl během sezony k dispozici i ostatním týmům, jenže kvůli špatným číslům o něho nikdo neprojevil zájem. Tito dva gólmani získali pro Boston dohromady jediné vítězství.

Na týmu Bruins se tak stále výrazněji projevují trejdy z posledních let, při kterých přišlo mužstvo o velice kvalitní hráče. Z týmu je pryč Tyler Seguin, který už v Dallasu nastřílel 124 branek, Johnny Boychuk, který je velice platný u Islanders, Dougie Hamilton, nebo Milan Lucic.

Boston sice v současné chvíli drží poslední postupovou příčku z Atlantické divize. Má o bod více než Toronto, ovšem také o šest odehraných utkání více. Při formě Bruins se tedy šance na postup výrazně snižují a parta kolem kapitána Zdena Cháry se tak bude muset hodně zlepšit.

Generální manažer Don Sweeney zatím drží na postu trenéra zkušeného Juliena, ačkoli ten byl podle spekulací již několikrát vyhozen. Zaznívají totiž hlasy, které říkají, že s týmem, ve kterém jsou hvězdy jako Bergeron, Rask, Marchand a Krejčí, měl vyhrát víc. Od sezony 2012/2013 se navíc Boston podíval v play off nejdále pouze do druhého kola a na rozdíl od Chicaga, které se i přes výhry v soutěži udrželo na vrcholu, se zařadil do šedého průměru.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.