bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bojovník Reaves překonal těžké životní ztráty, nyní chce pro svůj tým pohár

14. dubna 2015, 14:30

Michal Belšán

Nevypustí žádný souboj. Do všeho jde naplno. Pro svůj tým je schopný se rozkrájet. Ryan Reaves je obrovským bojovníkem nejen na ledové ploše. Život mu připravil velmi těžké zkoušky, kanadský útočník se totiž musel v jeho průběhu smířit se ztrátou již tří blízkých přátel.

Na svém předloktí nosí 28letý forvard hrdě tetování, která nemá jen kvůli kráse. Přezdívka „Philly Bluntz“ patří Philu Haiartovi. Druhá přezdívka „T-Bone“ Trevoru Priceovi. A do třetice je zde mikrofon se zámkem, jenž patří Bruceovi Oakeovi, který měl rád box a „souboje rapperů“.

Tři velcí přátelé Reavese, kteří ale bohužel nedostali ani možnost v životě prorazit. Všechny bohužel zasáhla již v mladém věku smrt, s kterou se nejen útočník Blues musel vyrovnávat.

„Na to, jak jsem mladý, je to opravdu šílené. Ztratil jsem spoustu lidí. Ztratil jsem tři skvělé kamarády, kteří mi byli opravdu blízcí,“ popisuje Ryan Reaves v rozhovoru pro ESPN. „Nic nelze brát jako samozřejmost. Já se tu snažím dělat kariéru a doma mi zatím umírají přátelé.“

Výchovu měl spolu s bratrem Jordanem tvrdou tak, aby byl připraven na různé životní situace. Na to, co přišlo, ho ovšem nikdo připravit nemohl. V lednu 2004 se blížily jeho 17. narozeniny, zatímco se dozvěděl, že jeho kamarád Travis Price zkolaboval na střídačce během hokejového zápasu. O den později teprve šestnáctiletý T-Bone, jak se mu přezdívalo, zemřel. Měl infarkt, nedalo se tomu zabránit.

Na jeho počest se letos bude konat již šestý ročník charitativního golfového turnaje. I Reaves se této akce pochopitelně účastní, loni se vydělalo celkem 318 tisíc dolarů na letní kemp pro děti.

Smrt Price ale nebyla všechno. Stále se s ní mladý rodák z Winnipegu vypořádával, zatímco v roce 2005 přišla další tragická zpráva. V den uzávěrky přestupů ve WHL si ho zavolal generální manažer týmu Brandon Wheat Kings, kde Reaves hrával. Myslel si, že se dozví o výměně. Místo toho ho ale pozdravila ve dveřích jeho matka Brenda, která absolvovala dlouhou cestu z rodného města až sem, aby Ryanovi oznámila, že jeho kamarád Phil Haiart byl zavražděn během přestřelky gangů na západním konci města.

Byl na špatném místě v tu nejhorší možnou chvíli. Přesně to byl Haiartův důvod smrti. Do přestřelky by se jinak vůbec nezapojil, takhle do ní byl ovšem vtažen nedobrovolně. Když se to Reaves dozvěděl, vzal si výstroj a bruslil asi dvě hodiny v kuse. Prostě jen bruslil. Potřeboval se s tím srovnat, odreagovat se.

„Nikdo tam nebyl, potřeboval jsem být sám,“ vysvětluje velký bojovník. „Pomohlo to. O dva dny později jsem jel na pohřeb a pak jsem se musel hned vrátit, protože jsme hráli zápas.“

Haiartův vrah Jeff Cansanay, vůdce gangu, dostal trest odnětí svobody na doživotí. Sedm týdnů po vynesení rozsudku byl Ryan Reaves vybrán v pátém kole draftu týmem St. Louis Blues. Začal tak svou kariéru v nejslavnější hokejové soutěži.

29. března 2011 bojoval společně se svým týmem o play-off v závěru sezony. V ten den ale dorazila zpráva, že se jeho 25letý kamarád Bruce Oake předávkoval a zemřel. Kamarád, s kterým Ryan i bratr Jordan vyrostli. Znali se od malička, obě rodiny byly velice spřátelené. Když se minulé léto Reaves ženil, mladší bratr zesnulého Bruce šel za svědka a otec Scott Oake dokonce celý obřad vedl.

„Ryanovi jsem řekl, aby se vrátil dohrát sezonu, že ho doma uvidíme, až skončí,“ prozradil Scott Oake o dni, kdy jeho syn zemřel. „Bruce by nechtěl, aby zahodil svou šanci v NHL a přijel domů truchlit. Víme, že ho ta smrt zasáhla, ale všichni souhlasili s tím, aby šel hrát.“

Den po ztrátě třetího kamaráda během sedmiletého období se Bluesmanům podařilo vyhrát 10:3 nad Detroitem, přičemž Reaves zaznamenal asistenci. „Bylo těžké na něj nemyslet. Především, když jsem nebyl na pohřbu, nebyl jsem tam pro jeho rodinu,“ přiznal útočník týmu, který letos v prvním kole vyzve Minnesotu.

Právě proti Wild začnou Blues cestu, o které sní, že skončí vítězně. A vše pro to je odhodlán udělat i Reaves, který v hokeji stále bojuje i za své zesnulé přátele.

„Často na ně myslím. Občas se mi o nich i zdá. Je to příjemné je vidět alespoň touto cestou,“ prozrazuje tento srdcař. „Byli to dobří kamarádi, velice blízcí naší rodině. Kluci, kteří odešli ze světa moc brzy. Je to těžká situace, ale činí mě silnějším, když na ně myslím.“

Po individuální stránce zaznamenal kanadský útočník nejúspěšnější sezonu, když v 81 zápasech dal 6 gólů a přidal stejný počet asistencí.  Místo v sestavě pro play-off by tak měl mít u přísného trenéra Hitchcocka zajištěné, teď by rád svému týmu pomohl k vysněnému prvnímu Stanley Cupu. A bojovnost, kterou Reaves doslova hýří, je nejdůležitější faktor v této části sezony.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.