bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Blackhawks vyřešili otázku druhého centra. Anisimovovi změna prostředí až nečekaně prospěla

4. prosince 2015, 12:30

Vojtěch Balon

Mnozí označují Chicago Blackhawks za novodobou dynastii. A ono se ani není čemu divit, tři Stanley Cupy z posledních pěti let ostatně mluví za vše. Černí jestřábi však všechny tři tituly získali bez stabilního druhého centra, a generální manažer Stan Bowman tak chtěl tento post konečně vyřešit. A zdá se, že se mu to povedlo na výbornou.

V play-off 2010 hrál na pozici druhého centra křídelník Patrick Sharp, o tři roky později tehdy pětatřicetiletý Michal Handzuš, jenž byl fanoušky pro svou rychlost přezdíván Želva. Až loni byl střed druhé formace stabilně obsazen díky Bradu Richardsovi, jenž však ve Windy City podepsal jen roční smlouvu a v létě se vydal o dům dál, do Detroitu. Stan Bowman se tak v létě logicky poohlédl po dlouhodobějším řešení.

A kdo hledá, najde. Generální manažer Hawks našel odpověď v Arťomu Anisimovovi, jenž byl spolu s talentovaným Markem Daňem nejdůležitější součástí protihodnoty za Brandona Saada, na nějž Chicagu jednoduše nezbyl prostor pod platovým stropem.

Anisimov nebyl podobně jako dříve Handzuš některými příznivci přivítán s otevřenou náručí, mnozí ho dokonce označovali za mladší kopii Želvy. Bowmana ale nic nezastavilo od podepsání dlouhodobého kontraktu se sedmadvacetiletým útočníkem s hustě popsanou zdravotní kartou. Anisimova si zajistil dokonce na pět let.

Do chicagské skvadry ruský reprezentant zapadl dokonale. Trenér Joel Quenneville mu na křídla dosadil krajana Artěmije Panarina a ofenzivní dynamo Patricka Kanea, jenž před několika dny překonal americký rekord v počtu zápasů v řadě, v nichž zaznamenal alespoň bod. Tato lajna je dokonce nebezpečnější než elitní Toewsovo komando a prakticky se stará o ofenzívu celku z Windy City.

Jistě, Anisimov nemá takový ryzí talent jako jeho parťáci, ale po boku Kanea a Panarina pookřál. V šestadvaceti zápasech nasbíral osmnáct kanadských bodů a v týmové produktivitě mu patří čtvrté místo - více bodů už mají jen zmiňovaní Kane s Panarinem a zadák Brent Seabrook, jenž před letošní sezonou podepsal osmiletou smlouvu v hodnotě 55 miliónů dolarů.

Anisimovovy skvělé výkony podtrhuje i pokročilá statistika Corsi, v níž svítí rodákovi z Jaroslavle lichotivých 53 procent. Když je druhá lajna Jestřábů na ledě, defenzíva soupeřů se prostě musí mít na pozoru.

Účastník letošního světového šampionátu také výrazně pomáhá nováčkovi Artěmiji Panarinovi, jenž za velkou louží působí prvním rokem a stále má znatelné problémy s angličtinou. Panarinovy nedostatky v komunikaci se naplno projevily po povýšení do elitní formace k Toewsovi a Hossovi. Bez krajana a překladatele to jednomu z kandidátů na Calderovu trofej pro nejlepšího nováčka sezóny nešlo. Panarin se trápil, jako by se bál s kotoučem na holi něco vymyslet. Po přesunu zpět k bývalému hráči Rangers či Blue Jackets šikula Panarin opět pookřál.

Arťom Anisimov prostě pro Stana Bowmana i celý klub Chicago Blackhawks představuje trefený jackpot, nechme se překvapit, zdali bude v nastaveném trendu pokračovat.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.