bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bizarní situace u Sharks! Mueller po chybě v zápise odstoupil, Thornton se smál pod vousy

13. ledna 2017, 13:45

Matěj Mayer

National Hockey League píše velké příběhy. Kromě nich ale čas od času dojde ke vskutku kuriózní situaci, která se nestává každý den. V noci ze středy na čtvrtek k jedné takové neobvyklé příhodě došlo při zápase San Jose Sharks a Calgary Flames. Zástupci Žraloků se dopustili administrativní chyby a nechali 69 sekund ve hře obránce Mirca Muellera, který však nebyl uveden v zápise o utkání. Rozhodčí ho dle pravidel poslali do kabin, a Sharks tak museli celý mač zvládnout na pět beků. Čárku v kolonce zápasů ovšem získal Paul Martin, který do hry vůbec nezasáhl.

Všechno nasvědčovalo tomu, že z farmy teprve nedávno povolaný 21letý zadák Mirco Mueller bude sledovat utkání na ledě Calgary pouze z tribuny. Jenže na předzápasovém rozbruslení došlo k nenadálé situaci a Paul Martin, který dosud nevynechal jediný duel, musel odstoupit, protože se mu nepozdávala noha, kvůli níž po zblokování střely nedohrál poslední zápas s Edmontonem Oilers. Mladý Švýcar tak dostal narychlo povolávací rozkaz a měl zastoupit Martina rovnou v první obranné dvojici s Brentem Burnsem.

Podobné situace sice nejsou na denním pořádku, nicméně i to se v NHL stává. Mueller standardně odehrál po boku vousatého kolegy dvě střídání, ale po necelých sedmi minutách hry si sudí všimli, že je na ledě hráč, který není v zápise o utkání (respektive je v kolonce „scratched“). V takové situaci musí podle pravidel hráč, který není uveden v „Official Game Reportu“, hřiště opustit. Bez možnosti, aby za něj byla povolána náhrada. Nadaný bek tak musel po 69 sekundách strávených na ledě do kabin a San Jose vlastní administrativní chybou dohrávalo na pět beků.

„Je to chyba nás, trenérů,“ sypal si popel na hlavu hlavní kouč Peter DeBoer. „Marty šel normálně na rozbruslení a my jsme cítili, že by mohl hrát. Nakonec to nedopadlo dobře, musel odstoupit a my jsme byli nuceni jednat na poslední chvíli. Mircovi jsem se omluvil, byla to nepříjemná situace. Myslím ale, že ostatní kluci potom odvedli dobrou práci,“ komentoval událost trenér San Jose Sharks.

Pět zadáků San Jose si tak mezi sebe muselo rozdělit herní zátěž, která za normálních okolností náleží šesti mužům. Nejvíce to „slíznul“ Marc-Edouard Vlasic, jenž strávil na ledě nejvydatnější porci – 27:57, což je o skoro sedm minut více, než je jeho herní standard. Hned za ním byl s necelými 27 minutami Brent Burns, nad 22 minut se dostali Justin Braun a Brenden Dillon, který za normálních okolností hraje jen něco přes 16 minut za zápas. Ohánět se musel i nováček Tim Heed, který ve svých 25 letech prožíval premiéru v NHL, a byl na ledě 16:29.

VIDEO: Hráči Sharks brali věc s nadhledem. Po odchodu Muellera do kabiny se Joe Thornton smál pod vousy

Brankář Sharks Aaron Dell se po zápase nechal slyšet, že se snažil co nejvíce přerušovat hru, aby dopřál spoluhráčům chvíli k vydechnutí. Dánský útočník Žraloků Mikkel Boedker zase přiznal, že forvardi jeho týmu si byli situace vědomi a snažili se být v defenzivě zodpovědnější. Vinu však na nikoho neházel. „Za tohle nemůžeme nikoho vinit. Měli jsme hráče, který měl hrát, ale nakonec nenastoupil. To se stává,“ uvědomuje si. San Jose v utkání až do konce druhé třetiny vedlo 2:1. Pak ale dostalo vyrovnávací gól do šatny a necelé tři minuty před koncem základní hrací doby inkasovalo branku na 2:3.

Podobná situace se stala naposledy během přípravného období roku 2015 a bylo u toho opět Calgary Flames – tentokrát v hlavní roli. Tehdejší kouč Plamenů Bob Hartley nechal neoprávněně hrát útočníka Blaira Rileyho, který tenkrát stihl na ledě pobýt pouhých 16 sekund. I tak to bijci z farmy, který v NHL nakonec nikdy nenastoupil, stačilo k tomu, aby si připsal pětiminutový trest za rvačku.

Paradoxní je, že minutu a devět sekund herního času, který na ledě odkroutil Mueller, má ve statistikách Paul Martin. Ten má tedy i přesto, že do utkání vůbec nezasáhl, v kolonce plný počet 42 zápasů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.