bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bernier chytat nezapomněl. Anaheimu je v nouzi oporou

17. března 2017, 18:00

David Jahoda

Brankář Anaheimu Jonathan Bernier prožívá v posledních týdnech velký obrat. Rozhodně se v jeho případě nedalo říct, že Johnu Gibsonovi, týmové jedničce, kryje záda bůhvíjak kvalitní brankář. Proto není divu, že mnoho příznivců kalifornského klubu mělo strach, co bude, když se 20. února Gibson zranil. Nakonec se ale ukázalo, že strachování nebylo na místě. Bernier se totiž ze všech pádů oklepal a za minulý týden byl dokonce vyhlášen druhou hvězdou.

Ve všech třech duelech minulého týdne se mohl Jonathan Bernier radovat z vítězství. Jeho statistiky byly skvělé – průměr inkasovaných branek 1,62, procentuální úspěšnost zákroků 94,80 %. V zápase proti Chicagu (1:0) si připsal čisté konto po parádních 43 zákrocích. Zaznamenal tak svou 14. nulu v kariéře, navíc zapsal své osobní maximum v počtu zásahů při vychytaném čistém štítu. A třešnička navrch – jednalo se o jeho 100. výhru v NHL.

„Je to pro mě velká čest, ale musím vyjádřit dík všem klukům z týmu. Všechno to byla týmová práce, to bezpochyby,“ byl Bernier skromný, když odpovídal na otázky novinářů, co na ocenění říká.

Od doby, co si John Gibson v zápase proti Arizoně přivodil zranění ve spodní části těla, nastoupil bývalý brankář Los Angeles či Toronta do osmi utkání. Nebýt jednoho zápasu (10. března proti St. Louis), kdy se Gibson vrátil do branky, odchytal by Bernier devět utkání za sebou. Je však možné, že nyní si zase nějakou dobu zachytá, protože Gibson si v již zmíněném utkání své zranění zřejmě obnovil. V dalších dvou duelech totiž kryl Bernierovi záda Jhonas Enroth.

Bernier si v těchto osmi duelech připsal hned šest vítězství, jen dvakrát odešel poražen. Průměrně dostával dvě branky za utkání, celkově pak pochytal 93,60 % všech střel, které na něj mířily. Skvělá to čísla!  

Není to ale tak dlouho, co byla Bernierova situace naprosto opačná. Před prvním Gibsonovým zraněním vstupoval jako startující brankář do 15 zápasů a na své výkony v nich nemohl být kdovíjak pyšní. Kryl jen 90,60 % střel soupeřů, průměrně pouštěl 2,80 gólů na utkání. S postupem času se to ještě zhoršovalo. V únoru se objevil v brance jen v pěti případech a jeho procentuální úspěšnost zákroků dokonce klesla pod hranici 90 % (89, 60 %).

„Vrchol“ přišel, když v zápase s Arizonou 20. února, ve kterém si mimo jiné odbyl svůj debut v NHL český brankář Marek Langhamer. Bernier musel po první třetině přepustit místo Gibsonovi, který se následně zranil. Gólman, jenž přišel do Anaheimu v letě z týmu Toronta, totiž za dvacet minut inkasoval třikrát z pouhých šesti střel. 

Začalo se proto dost hlasitě spekulovat o tom, zda by se Ducks neměli poohlédnout po nějaké kvalitnější dvojce. Ať už pro případ, že by byl Gibson jako nyní zraněný, nebo by se mu zkrátka tolik nedařilo. Generální manažer Anaheimu Bob Murray se ale nakonec k žádnému obchodu se svým druhým brankářem neodhodlal a jak se zdá, udělal dobře. 

Bernier nejenže pomáhá Kačerům k tomu, aby si před play off vybojovali co nejlepší výchozí pozici (aktuálně jsou Ducks v Pacifické divizi na druhém místě, na první San Jose jim chybí sedm bodů), ale pomáhá také sobě. Proč? Po konci tohoto ročníku mu totiž vyprší smlouva a svými současnými výkony ukazuje, že svoje místo v NHL stále má. Jedno je ale nad slunce jasné. S platem bude muset jít výrazně dolů. Jeho nynější roční gáže činí 4,150 milionu dolarů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.