bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Barzal učaroval NHL i svého kapitána. Je radost ho sledovat, chválí Tavares

26. listopadu 2017, 11:00

Michal Sobotka

V minulé sezoně dostal první ochutnávku NHL. Ještě na ni nebyl připraven. Teď ale hokejový útočník New Yorku Islanders Mathew Barzal patří po Tavaresovi k nejdůležitějším hráčům klubu. Pokud mu zdraví vydrží, není pochyb o tom, že bude bojovat o cenu pro nejlepšího nováčka sezony.

Právě zranění dělala v Barzalově juniorské kariéře velkou neplechu. V sezoně, po které byl draftován, měl vleklé problémy s kolenem a byl donucen podstoupit operaci. Dá se říct, že pokud by byl zdravý, Islanders, kteří v roce 2015 volili až šestnáctí, by na jeho zisk neměli nárok. Barzal měl jít v popředí, jenže právě ono zmiňované koleno jej pomalu sunulo žebříčkem dolů.

Garth Snow je za svou práci hodně kritizován, na draftu se však zachoval podle mustru. „Nemohli jsme uvěřit tomu, že je Barzal ještě k dispozici,“ říkal pár minut poté, co na pódiu oznámil jméno nadaného hokejisty. Původně šestnáctá volba patřila Edmontonu, kam Snow poslal špatně se rozvíjejícího obránce Griffina Reinharta.

Návrat mezi juniory

Šikovné ruce, výborná nahrávka, a hlavně rychlé nohy. Tak skauti klubů mluvili o Barzalovi. Na NHL v tu dobu ještě nebyl připraven. V juniorské Western Hockey League ale patřil ke hvězdám. V dalším ročníku dosáhl 88 bodů v 58 zápasech a loni dostal prvně šanci v NHL. V průběhu dvou zápasů ale neoslnil. Posbíral jen šest trestných minut.

„Stoprocentně,“ zněla v létě odpověď trenéra Douga Weighta, jestli se dvacetiletý centr dostane do nominace Islanders na další sezonu. V rychlonohém mladíkovi Newyorčané objevili druhého centra za Tavaresem, kterého v podstatě hledali od odchodu Franse Nielsena do Detroitu. „Barzal chce být hvězdou. Když jsme ho loni poslali do juniorky, byl zdrcený. Pořád se musí učit, ale je na velmi dobré cestě,“ chválil Weight.

„Je to dynamický hráč, který umí vytvořit šance z ničeho. Je zábava ho sledovat, stane se z něj velký hráč v lize.“

Možná i sám hráč cítil, že na NHL měl už loni. Návrat mezi juniory, kde už mu hokej evidentně neměl co dát, ale nevzal jako trest. Naopak Seattlu jeho bodový příspěvek (79 bodů v 41 zápasech) pomohl. „Kdo ví, jakým bych byl hráčem, kdybych loni zůstal v NHL. To se už nedozvíme, ale v juniorech jsem na sobě pracoval. Nechtěl jsem zhořknout,“ řekl rodák z Coquitlamu.

Barzal má po čtvrtině sezony průměr jednoho bodu na zápas (23). Hned osm kanadských bodů zaznamenal v přesilové hře. Mezi svými vrstevníky se přes 20 bodů dostali už jen Clayton Keller z Arizony (20) a Brock Boeser z Vancouveru, který má o jeden bodík méně než útočník Islanders. „Je neuvěřitelné, co předvádí. Nejen v produktivitě. Je to dynamický hráč, který umí vytvořit šance z ničeho. Je zábava ho sledovat, stane se z něj velký hráč v lize,“ chválil Barzala kapitán John Tavares.

Pětibodový večer

Fanoušci si nový přírůstek rychle zamilovali. Při domácí výhře nad Coloradem zaznamenal Barzal 5 kanadských bodů, všechny za asistence. Vyrovnal tím rekord organizace v počtu bodů nasbíraných nováčkem během jednoho utkání. Trenér Doug Weight jeho výkony nemůže přehlížet a dvacetiletý centr tak dostává na ledě hodně prostoru.

Velkou motivací pro Barzala prý byli hráči ze stejného roku draftu, kteří se prosadili do NHL dříve. Co nejrychleji se chtěl dostat na stejnou úroveň. „Měl jsem pocit, že nejsem horší než kluci, co se prosadili. Jenže na rozdíl od nich jsem NHL nehrál,“ vyjádřil se. Teď už je ale na stejné úrovni jako Provorov, Rantanen, Konecny, Aho, nebo jeho spoluhráč z týmu Beauvillier.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.