bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Bacha na Zachu! Český talent zažívá parádní jaro a září na všech scénách a se všemi čísly

25. dubna 2016, 18:00

Tomáš Zatloukal

S blaženým úsměvem musí našinec sledovat báječné počínání devatenáctiletého útočníka Pavla Zachy. Ofenzivní naděje New Jersey Devils hraje od března ve velkém stylu, nejprve brněnský rodák okouzlil Ontario Hockey League, následně ukázal záblesky svého umění v NHL a nyní se činí také na farmě. Žádná scéna pro něj není příliš velká. Již si přivykl na zámořský hokej a začíná naplno prodávat své přednosti: rychlost, sílu, přesnou střelu i cit pro přihrávku.

Vraťme se na začátek března, tehdy se Zacha jako jediný hráč Sarnie trefil do sítě Sault Ste. Marie Greyhounds. A amerického reprezentanta Brandona Halversona překonal hned dvakrát. Od té chvíle byl někdejší liberecký Bílý Tygr k nezastavení, se čtrnáctkou na zádech létal obranami soupeřů a kupil jeden bod za druhým. Základní část zakončil po vzoru těch největších es OHL a za sedm zápasů nastřádal pět gólů a osm asistencí. Takhle se ladí forma na play-off!

Zacha se najednou stal nejvýraznějším hráčem Sting a své mužstvo dokázal táhnout i ve vyřazovacích bojích. I tam takřka sbíral dva body na zápas, to on natáhl sérii se Sault St. Marie na sedm duelů. Nevěříte? Inu, právě Zacha dominoval v šesté partii, dvěma góly a asistencí oddálil oslavy Greyhounds. Nic nedal na to, že v předchozím průběhu napínavé série přišel o kvartet zubů, pranic mu nevadila těsná obrana soupeřů. Celkem zaznamenal 13  (6+7) bodů a ohromil zámoří.

Zachovy góly z aktuální sezóny OHL:

 To dokládá i fakt, že trenéři v prestižní juniorce jej vybrali jako nejlepšího specialistu na oslabení, navíc měl podle jejich hlasování druhou nejlepší střelu v celé soutěži. Zacha si zcela zaslouženě si řekl o povolání do AHL, přičemž v New Jersey pro něj chystali ještě sladší odměnu. Dva první starty v Národní hokejové lize. Jenže ztracená výstroj nakonec tuto porci ztenčila na polovic. Na jediné představení, dlouho vyhlížený debut mezi absolutní světovou elitou.

10. dubna se Zacha postavil po bok Patrika Eliáše a Devante Smyth-Pellyho a dvěma nahrávkami slušně pozdravil a vstoupil do nejslavnější ligy! "Byla to zábava, že si se mnou mohl zahrát, stejně tak pro mě, že jsem si zahrál s ním. Naše spolupráce mi trochu připomněla mojí souhru s Petrem Sýkorou. Bylo to bezva, skvělá noc," komentoval Eliáš povedený mač s Torontem Maple Leafs. Usměvavý veterán posléze přiznal, že se přimluvil za Zachovo povolání do New Jersey.

Ďáblové dobře udělali, dravý forvard dostal kupu motivace do další dřiny, fanoušci zase uviděli příslib lepších zítřků. Posléze Zacha putoval na farmu Devils do Albany, kde na něj rovněž byli nadmíru zvědaví. A urostlý borec, tentokrát s číslem 44 (v NHL debutoval se sedmatřicítkou), nezklamal ani tam. Základní část uzavřel třemi body ve třech utkáních, přičemž hlavní kouč Rick Kowalsky jej chválil hned po obstojné premiéře. "Byl dobrý," načal hodnocení.

"S postupem času začal vypadat jistěji a jistěji. Druhá třetina se mu opravdu povedla. Alespoň trošku jsem jej nasadil do přesilovek i oslabení. Ještě půjde herně nahoru. Člověk na něm hned vidí, jaký má talent. Skvěle tvořil hru, připravil pár šancí při hře pět na pět i během početních výhod. Odbruslil výborná střídání proti kvalitním hráčům soupeře. Při pohledu na něj rychle pochopíte, proč jej draftovali tak vysoko," dodal lodivod Albany. Zachu si evidentně ihned oblíbil.

Zachova první trefa v play-off AHL:

Ten si skvělou fazónu ze základní části, se kterou se rozloučil v divoké bitvě s Bridgeport Sound Tigers dvěma nahrávkami, přenesl i do Calder Cupu. V úvodních dvou duelech proti Utica Comets bral dva body (1+1), patřil k nejlepším hráčům na ledě. Kowalsky jej zařadil do komanda pro početní výhody a pochvaluje si: "Díky němu, Reidu Boucherovi a Damonu Seversonovi máme dvě silné přesilovkové formace." Ostatně, Zachova trefa byla právě trestem za nedisciplinovanost soupeře.

Albany vede 2:0 na zápasy a Zacha září. Libozvučné tóny pro fandy Devils, že? Závěrem dodejme, že na obou výhrách měl zásluhu i Vojtěch Mozík, zatím si připsal jednu asistenci.

 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.