bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Avs pobláznili Evropu. Alespoň jejich fanouškovská skupina Eurolanche

13. prosince 2015, 12:00

David Motloch

Při diskuzích o všech možných i nemožných tématech NHL se často řeší otázka: Který klub má na světě nejvíce fanoušků? Odpovědi téměř vždy sklouznou do víru spekulací. Když ale v Evropě vznikla velmi populární fanouškovská základna s názvem Eurolanche, diskuze se mohla začít ubírat zase novým směrem. Zkusme tedy otázku nyní položit jinak: Který z klubů v NHL má mimo svůj kontinent nejpopulárnější fanoušky? A odpověď zní: Colorado Avalanche!

Pro mnohé to bude nejspíš šok. Že se nejedná o Montreal, Toronto nebo Chicago, je asi pro některé jen špatný vtip. Skutečnost ale hovoří jinak. Nebavíme se totiž o konkrétní otázce, kolik lidí na světě fandí tomu či onu klubu, neřeší se návštěvnost na stadionech ani popularita mezi obyčejnými lidmi. Tím podstatným hlediskem se totiž stává popularita samotné fanouškovské skupiny, která se vyznačuje svou soudržností a organizovaností.

A právě teď byste se měli seznámit se skupinou s názvem Eurolanche. Jejím zakladatelem a hlavním představitelem je slovenský zapálenec David Púchovský. Asi není třeba příliš zdůrazňovat, že má David vášeň pro jediný klub, a to pro Colorado Avalanche. Co se ale zdálo jako nevinný krok, nakonec dosáhlo obřích rozměrů. Púchovského Eurolanche má dnes totiž přes 530 členů a to napříč celou Evropou, jelikož v tomto výčtu naleznete hned 36 různých států.

Informace měli jen z televize

Prvotní myšlenkou založení této fanouškovské skupiny bylo udržovat fanoušky Colorada na jednom uceleném místě a pravidelně je informovat o nejnovějším dění v klubu. Púchovský věděl o čem mluví, sám totiž při svých začátcích neměl k dispozici internet a informace byl nucen hltat ve velmi omezeném množství pouze z televize a teletextu.

„Stal jsem se fanouškem Colorada v roce 2000, první zápas jsem ale viděl až o tři roky později, protože jsem do té doby neměl žádný způsob, jak se dívat. Neměl jsem k dispozici internetové připojení, zkrátka nic. Sledoval jsem pouze výsledky v televizi,“ řekl pro thehockeynews.com dnes pětadvacetiletý David.

A tak se zakladatel Eurolanche rozhodl vytvořit internetové stránky sloužící jako zpravodajství z klubu. Skupina se velmi rychle rozrostla po mnoha státech, a tak dnes Púchovský publikuje články hned v devíti různých jazycích. Navíc se rozhodně nejedná o nějaký amaterský obsah, David totiž stránkám Eurolanche dodal doslova žurnalistický nádech po svých zkušenostech z psaní pro jeden z nejpopulárnějších zpravodajů na Slovensku – Nový Čas.

Blíží se čtyřicítce

Organizovaná skupina Avalanche přitom nespočívá pouze ve čtení informací na internetu, nechybí totiž ani společné výlety do Colorada. Ten první se odehrál již rok po založení skupiny, v roce 2008. Třicetihodinový trip z Rakouska, přes Německo, Houston až do Denveru, zakončilo vítězství Colorada nad rivalem z Detroitu v poměru 4:3. Púchovský si na svůj první zápas v Coloradu pamatuje moc dobře, dnes již má vzpomínek ale přeci jen více, když se blíží ke svému jubilejnímu čtyřicátému zápasu naživo.

Díky spolupráci s PR týmem Colorada se čas od času daří na zápasy uvolnit volné vstupenky, a tak je pro případné zájemce o trip zařízené i jednodušší financování. Avalanche jsou totiž na své fanoušky pyšní. Možná nepatří k nejpopulárnějším týmům v Americe, ale podařilo se jim pobláznit starý kontinent.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.