bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Auston Matthews zvyšuje obrátky. Pomůže Torontu ke Stanley Cupu?

22. března 2019, 16:30

Ondřej Mach

Základní část nejprestižnější hokejové ligy se chýlí ke konci a týmy na čele tabulky začínají ladit formu na vyřazovací boje. Jedním z nich je i Toronto, velký favorit na zisk Stanleyova poháru, kterému k vytoužené metě může pomoct jeden z jeho největších klenotů – Auston Matthews.

Pokud chce kanadský klub pomýšlet na úspěch v play off, tak od Matthewse bude potřebovat stejně skvělý výkon jako při středeční výhře 4:2 nad Buffalem. Jednadvacetiletý centr v utkání zapsal gól a asistenci, Maple Leafs tak mají na třetím místě Atlantické divize osmibodový náskok na čtvrté Canadiens.

Toronto přitom do zápasu nešlo vůbec v dobrém rozpoložení, z posledních pěti zápasů čtyřikrát prohrálo a pouze jednou slavilo. Byl to právě Matthews, kdo svým odhodlaným výkonem strhl spoluhráče a nasměroval tým k důležité výhře.

Tento fakt může být pro Maple Leafs velmi pozitivní, protož mladý útočník ukázal, že v krizových situacích na svá bedra může vzít zodpovědnost a ukázat týmu cestu. Sám Matthews přiznal, že byl z výkonů Toronta naštvaný a rozhodl se to vzít do vlastních rukou.

„V poslední době jsme byli v útlumu, což každého frustrovalo,“ řekl Matthews. „Snažíte se zůstat pozitivní, ale zároveň se chcete ujistit, že vaše výkony budou na konci sezony gradovat.“

Jednička draftu z roku 2016 má letos na svém kontě 68 bodů (35 gólů, 33 asistencí), proti Buffalu byla nejdůležitějším článkem ofenzivy a utkání zakončila s dvanácti střeleckými pokusy. S ním na ledě v rovnovážném počtu hráčů Maple Leafs Sabres přestříleli 16:7.

„Myslím, že byl opravdu dobrý,“ pochválil ho po zápase trenér Mike Babcock. „Dobře bruslil a hrál odhodlaně, jak v obraně, tak v útoku. Je to opravdu pozitivní.“

Matthewse chválí i zřejmě největší hvězda týmu John Tavares, která s Torontem 1. července 2018 podepsala sedmiletou smlouvu na 77 milionů dolarů. Bývalý kapitán Islanders si myslí, že Maple Leafs jsou týmem, se kterým se musí počítat. 

„Když jste s ním každý den, tak pochopíte, co ho dělá tak výjimečným hráčem,“ řekl Tavares. „Má skvělou schopnost udržet puk, zbavit se protihráče a skórovat. Využívá svoji váhu, dokáže sám vystřelit nebo najít volného spoluhráče. Je pro nás velmi důležitý.“

Vysoký centr nasbíral ve 204 zápasech v dresu Toronta 200 bodů (109 gólů, 91 asistencí.) Jeho formace, ve které je William Nylander (šest asistencí v posledních pěti utkáních) a Andreas Johnsson (pět bodů v posledních šesti utkáních), začíná být nebezpečná v pravý čas. 

„Williamovo sebevědomí se zvyšuje každým zápasem,“ řekl Matthews. „Znovu jsme se trochu dostali do toho, co jsme hráli první dva roky a Andreas byl prostě neuvěřitelný. I přesto, jak je malý, tak nemá strach. Prostě jezdí do rohů a bojuje. Je zábavné s ním hrát, stejně jako s Willym.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.