bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Arizona přichází o manažera, volí rodinné vazby. V poušti hrozí scénář Sabres

27. července 2020, 17:15

Patrik Czepiec

Čtyři roky se poctivou prací snažil budovat značku s názvem Arizona Coyotes. Do pouštního klubu znovu přivedl kontroverzního trenéra Ricka Toccheta, vloni získal na trhu volných hráčů Phila Kessela, v průběhu základní části zajistil příchod držitele Hart Trophy Taylora Halla. Vytvořil moderní klub se zdravým, mladým jádrem, který by mohl v následujících třech sezonách atakovat ty nejvyšší příčky. Nyní se své mise vzdává. John Chayka si od včerejšího dne hledá novou práci, smlouvu s Arizonou ukončil těsně před startem kvalifikačního kola proti Nashvillu.

Příčina? Zatím neznámá. Alespoň tedy v oficiální rovině. Yotes nehodlají nad výměnou svého generálního manažera polemizovat dříve, než skončí jejich pouť v letošním play off. Do té doby vzniká prostor ke spekulacím. 

Spokojenost i bez účasti v play off

A ty z Glendale prosakují ve velkém. Podle informací redaktora The Athletic Scotta Burnsidea za koncem jedenatřicetiletého Kanaďana nemusí nutně stát výsledky z posledních let. Chayka sice během své štace u Coyotes nikdy nezažil vyřazovací boje a nebýt koronovirové přestávky, možná by do nich svůj celek neprotlačil ani v tomto roce. Avšak v celkové rovině se jeho práce dá vnímat pozitivně.

“Poslední čtyři roky jsem si moc užil,” svěřil se Chayka ve veřejném vyjádření. “V Arizoně jsem se stal manželem i otcem. Pracoval jsem tak tvrdě, jak jen to šlo, abych z Coyotes vytvořil favorita na Stanley Cup. Měl jsem rád všechny naše hráče, trenéry, realizační tým a fanoušky.”

Yotes si pod Chaykou prošli generační obměnou, prožili zásadní turbulence téměř na všech postech. Získali tvář přitažlivého týmu, který umí potrápit každého soupeře. Zejména po podpisu střelce Phila Kessela vzrostla poptávka o hokej v poušti v nebývalé míře, organizace zahnala věčné úvahy o stěhování do atraktivnější lokality. Zkrátka tráva kolem Gila River Areny byla zase jednou zelenější a slunce nad ní nezapadalo. 

Jenže zemětřesení na nejdůležitější pozici v managementu klubu by mohlo vrátit vše do starých, zrezlých kolejí. Rodák z Lincolnu během včerejšího dne rezignoval mimo jiné také na post prezidenta hokejových operací. Otázkou je, zda jím v závěru sezony ještě opravdu byl.

“Moc jsem si přál s týmem odcestovat do Edmontonu. Bohužel, situace, která tu vznikla vlivem majitele, mi to neumožnila. Zatím k tomu více neřeknu, ale určitě se v blízké budoucnosti dostanu k detailnějšímu osvětlení celé situace,” postěžoval si Chayka.

Sullivan osamoceným vojákem v poli. Pomůže Doan?

Naráží tak zřejmě na zprávy reportéra Craiga Custance, které před časem hovořily třeba o tom, že veškerá jednání s potenciálním volným hráčem Taylorem Hallem vedl nový prezident Xavier Gutierrez. Ten podepsal kontrakt na počátku června. Udržení padesátibodového útočníka v pouštním klubu si vzal na starost i strategický poradce Alex Meruelo mladší, syn stejnojmenného vlastníka Arizony, jenž rovněž nemá výrazné zkušenosti s vedením profesionálního mužstva. 

Není proto divu, že se fanoušci Yotes začali obávat podobného scénáře, jaký nastal v Buffalu. Místní organizaci vlastní taktéž muž, který rozumí hokeji asi jako tuleň leopardí atomové fyzice. Mezi negativní dopady takového přístupu se řadí nechuť hráčů nastupovat v dresu se šavlemi na prsou a každoroční neschopnost projít branami play off. 

Alex Meruelo senior by se tak do hokejových operací svého mančaftu v ideálním případě neměl vůbec montovat. Na Chaykův bojkot reaguje žádostí namířenou na ligového komisionáře Garyho Bettmana, který by měl neshodu mezi managementem a nejmladším generálním manažerem v historii NHL vyřešit.

Chaykovo místo mezitím obsadil někdejší vynikající útočník Steve Sullivan, který v NHL na pozici levého křídla strávil přes 1000 zápasů. V tuto chvíli je pouze dočasným řešením, to se však může kdykoliv změnit. Právě Sullivan představuje prototyp muže, který by tým mohl udržet na vlně gradujících výsledků. Ve vzduchu navíc visí funkcionářské angažmá pro legendu Coyotes Shanea Doana nebo bývalého brankáře Seana Burkea. 

V zámořských médiích se nicméně okamžitě začalo skloňovat také jméno Petera Chiarelliho. Pětapadesátiletý chlapík si odnáší hrozivou vizitku ze svého předešlého angažmá v Edmontonu. Vítězi Stanleyova poháru s Bostonem z roku 2011 by mohli poskytnout šanci na restart právě Coyotes, v sázce je nicméně dlouhodobý osud stále se zlepšujícího klubu. 

VIDEO – Hattrick Sullivana během jeho působení u Coyotes: 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.