bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Anderson udržel Ottawě naději. Vyhráli díky němu, řekl protějšek Murray

25. května 2017, 8:00

David Jahoda

Ottawa na svém ledě čelila vyřazení, proti Pittsburghu si však výhrou 2:1 vynutila sedmý duel. Sice se říká, že v hokeji to nikdy není jen o jednom hráči, ovšem v šestém utkání finále Východní konference tomu tak z velké části bylo. Brankář Senators Craig Anderson kryl 45 z 46 střel Penguins, nebýt jeho výkonu, Sens už možná mají dovolenou. Po zápase mu vysekl poklonu protějšek Matt Murray, trenér Ottawy Guy Boucher zase prozradil, že nabídku Sens v létě přijal i kvůli němu.

„Myslím si, že Anderson byl důvodem, proč Ottawa tento zápas vyhrála. Chytal velkolepě,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro TSN brankář Pittsburghu Matt Murray. Skutečně, brankář, který před pár dny oslavil své 36. narozeniny, chvílemi doháněl ofenzivní esa Tučňáků k šílenství. Puk za jeho záda dostal dle regulí jen Jevgenij Malkin. Chvíli předtím totiž do jeho sítě procpal kotouč i obránce Trevor Daley, jak však ukázal opakovaný záznam, bránil přitom v brankovišti Andersonovi v chytání. 

„Jak bych popsal jeho výkon? Obrovský, monstrózní. Celý večer nás neskutečně držel, nemám slova, abych dostatečně vyjádřil, jak skvěle chytal,“ uvedl po šestém utkání Východní konference Andersonův spoluhráč Zach Smith. A jeho vyjádření doplnil i obránce Marc Methot. „Když vidíte, jak chytá, motivuje to celé mužstvo, abychom hráli i pro něj.“ To dokládá fakt, že Andersonovy spoluhráči v tomto utkání zablokovali dohromady 17 střel. 

Přitom vzchopit se před šestým utkáním, v němž už šlo Senators o krk, nemohlo být pro Andersona úplně jednoduché. V předešlém klání totiž Ottawa schytala od Pittsburghu nářez v podobě porážky 0:7, americký gólman inkasoval čtyřikrát ze 14 střel. Jenže výkonem v šestém zápase předvedl, že mu to zřejmě takový problém nedělalo.

„To, co se stalo, už nemůžete změnit. Musíte se soustředit na to, co bude, a připravit se na další zápas.“

„To, co se stalo, už nemůžete změnit. Musíte se soustředit na to, co bude, a připravit se na další zápas. Ve chvíli, kdy opustíte led, to musíte hodit za sebe,“ řekl Anderson po svém úchvatném výkonu. Zároveň však podotkl, že jako mladý brankář by zřejmě nebyl schopen se od takové porážky odprostit. Teď už však ano, a to i díky práci se sportovním psychologem.

„Po prvním roce mezi profesionály jsem zjistil, že mentalita je možná vůbec to nejdůležitější. Najal jsem si sportovního psychologa, práce s ním se mi líbila. Když jsem byl mladý, hodně jsem s ním pracoval. Není lehké se vyrovnat s takovou porážkou, když pak ale máte večer jako tento, ukazuje se, že věci, které jsem se naučil, fungují,“ doplnil Anderson.

Nebýt Andersona, Boucher by Sens zřejmě netrénoval 

Obrovsky muselo hřát Andersona i to, jak o něm po šestém duelu mluvil trenér Sens Guy Boucher. Ten se rozhodně žádných často omílaných frází nedržel, svými slovy možná dokonce trochu překvapil. „Kdybych neměl jasného prvního brankáře, tuhle práci bych nechtěl,“ pravil Boucher. „Je to peklo, když ho nemáte. Ať děláte cokoliv, tak pokud nemáte opravdovou brankářskou jedničku, vždycky to jde do temna,“ pokračoval trenér, který v předchozích třech sezonách vedl švýcarský Bern. 

„Mít opravdovou jedničku byl pro mě jeden z nejdůležitějších bodů, na které jsem apeloval. Nechtěl jsem jen práci v NHL, chtěl jsem práci, kde máte šanci vyhrát,“ řekl. Mluvila z něj zkušenost z jeho první štace v NHL. Když trénoval Tampu Bay, během dvou a půl let se v jeho brankovišti protočilo osm brankářů (namátkou Dwayne Roloson, Mike Smith či Matheiu Garon). Ani jeden však zdaleka nepatřil k TOP gólmanům ligy. 

„Vše pro mě začíná od brankáře. Už jsem byl v mnoha situacích, kdy můj tým hrál skvěle, ale přesto nemohl vyhrát. Brankář je jako quarterback v (americkém) fotbale, nebo nadhazovač v baseballu. A my takového muže máme,“ liboval si Boucher. „Tenhle chlap je opravdová brankářská jednička,“ dodal o Andersonovi, jenž se s 21 výhrami v play off vyrovnal klubovému rekordu Patricka Lalimea.

Trenér Ottawy ukázal, že Anderson je „jeho“ muž už v pátém duelu proti Pens. Za stavu 0:3 jej vyndal z branky, ovšem jen na chvíli (konkrétně na minutu a 28 vteřin), poté ho poslal zpět. Když však bývalý gólman Chicaga, Floridy a Colorada dostal v první části ještě jeden gól, rozhodl se jej Boucher více netrápit a před začátkem druhého dějství jej nechal na lavičce.

Je jasné, že Pittsburgh ve svém domácím prostředí udělá vše pro to, aby podruhé za sebou zvládl zápas číslo sedm. Pokud chtějí Senátoři pomýšlet na první postup do finále od roku 2007, musí Anderson znovu podat parádní výkon. Po strastiplném ročníku, kdy musel tým Ottawy kvůli své nemocné manželce několikrát opustit, by pro něj samotného byla účast ve finále a možnost hrát o Stanleyův pohár velkou odměnou. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.