bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

ANALÝZA: Ve stínu budoucí superhvězdy. Ryan Graves, dámy a pánové!

17. dubna 2020, 17:18

Jiří Sameš

Colorado Avalanche momentálně platí za jeden z TOP týmů Západní konference. Na soupisce mají hned několik hvězdných jmen. Stejně tak tam vidíme i pár nenápadných borců.

Za nejlepšího hokejistu z kategorie nenápadných u Avalanche můžeme v současnosti označit obránce Ryana Gravese.

Někteří z vás jmenovaného hráče možná ani neznáte... Kdo by také čekal, že bude najednou takhle úspěšný? 

Vybrán byl New York Rangers na Vstupním draftu NHL 2013 ve čtvrtém kole, jako celkově 110. muž v pořadí. U nich se však neprosadil, a tak jej 26. února 2018 zastihla výměna do Colorada.

Jednalo se o obchod jeden za jednoho, přičemž cílem Avalanche bylo rozšířit defenzivní řady. Graves jinak předtím v roce 2014 získal titul QMJHL s Val-d'Or Foreurs. Do AHL se poprvé podíval díky sezoně 2015-16 a nevedl si špatně.

První ročník v Denveru mu moc nevyšel. Za hlavní tým odehrál jen 26 zápasů, na ledě strávil v průměru 11 minut a šest vteřin.

V průběhu letní pauzy ale odešel z Colorada obránce Tyson Barrie, výměnou s Toronto Maple Leafs. Na startu letošní sezony byl navíc na marodce obránce Ian Cole, a tak Graves dostal větší šanci. 

Využil ji skvěle. Nastupoval pravidelně a podával kvalitní výkony. O počínání hokejisty v ročníku 2019-20 už ovšem nyní podrobně v následujících řádcích.

Lídrem tabulky pravdy

Tabulka pravdy má svoje mouchy, nedávno jste si také o tom mohli přečíst na našem webu. Občas je možná trochu přeceňována, určitou váhu ale má. 

Pokud se do ní dnes podíváme a zvolíme zde sezonu 2019-20, můžeme spatřit na jejím čele právě Gravese. A to prosím, hned se 40 plusovými body. Docela suverénně první místo.

Druhou pozici jinak obsadil útočník Artěmij Panarin (36 plusových bodů).
O třetí umístění se potom dělí obránci Dougie Hamilton, Jaccob Slavin (+30).

Pojďme se teď na chvíli vrátit trochu do minulosti a mrknout na lídry tabulky pravdy z posledních let...

Nepočítáme-li tedy Gravese, od ročníku 2010-11 pokořil hranici 40 plusových bodů pouze útočník William Karlsson, jenž skončil v sezoně 2017-18 na hodnotě +49. 

Kousek od překonání uvedené mety byli český útočník David Krejčí (2013-14) a obránce Mark Giordano (2018-19) – oba 39 plusových bodů. Hodnotou +38 se zase blýskli třeba útočníci Nikita Kučerov, Max Pacioretty (2014-15). 

Lídři tabulky pravdy (2010-11 až 2019-20)

2010-11: Zdeno Chára (BOS) +33 ... 2011-12: Patrice Bergeron (BOS) +36 ... 2012-13: Pascal Dupuis (PIT) +31 ... 2013-14: David Krejčí (BOS) +39 ... 2014-15: Nikita Kučerov (TBL) a Max Pacioretty (MTL) +38 ... 2015-16: Tyler Toffoli (LAK) +35 ... 2016-17: Ryan Suter a Jason Zucker (oba MIN) +34 ... 2017-18: William Karlsson (VGK) +49 ... 2018-19: Mark Giordano (CGY) +39 ... 2019-20: Ryan Graves (COL) +40

Říká se, že tabulka pravdy zvýhodňuje defenzivní specialisty. Započítává totiž branky vstřelené při hře v oslabení, branky vstřelené v přesilové hře už nikoliv.

Pakliže se tedy zaměříme pouze na hru ve stejném počtu, vládne Panarin se 40 plusovými body. Graves je ale hned za ním (+35). Následují největší esa Tampa Bay Lightning a Boston Bruins.

Velmi zajímavý je také pohled na statistiku, která zohledňuje účast na ledě při hře ve stejném počtu v přepočtu na odehrané minuty (On-Ice EV GF%). Gravesovi patří třetí místo (66.0), kraluje spoluhráč, útočník Valerij Ničuškin.

→ Pozn.: Umístění mezi hokejisty s alespoň 400 odehranými minutami při hře ve stejném počtu.

Co se tabulky pravdy týče, asi jde někdy o štěstí. Záleží i na tom, za jaký tým nastupujete, nebo kdo je s vámi zrovna na ledové ploše...

Někteří z hvězdných hokejistů jsou v záporných hodnotách (nezáří ani při hře ve stejném počtu), například útočníci Leon Draisaitl, Connor McDavid, Alex Ovečkin. Jiní to ale zvládají úplně v pohodě, důkazem Kučerov nebo Panarin.

Tak či tak, s výsledkem Gravese v tabulce pravdy, jsou u Avalanche jistě maximálně spokojení. 

Co říkají pokročilá čísla?

Nahlédli jsme tedy do tabulky pravdy a pověděli si i o dalších zajímavostech, které s ní tak trochu souvisejí. Nyní, co říkají o Gravesovi pokročilá čísla?

K dispozici nám zde budou následující statistiky: poměr střeleckých pokusů (CF%), očekávané branky (xGF%), gólový poměr (GF%), střelecká úspěšnost týmu (Sh%) nebo procentuální úspěšnost zákroků (Sv%) – vždy při hře 5 na 5.

S Gravesem na ledě mělo Colorado střeleckou převahu, když poměr střel byl 53.13. V kategorii očekávaných branek hokejista vyloženě nevyniká, pořád si ovšem drží nadprůměrnou hodnotu (52.01).

Naopak doslova vynikající výsledek jej zdobí v námi třetím sledovaném ohledu – gólový poměr totiž zaznamenal 65.39. Mezi beky není lepšího muže a celkově to odpovídá osmému nejlepšímu výkonu.

Konečně, při jeho přítomnosti má tým střeleckou úspěšnost 11.1 (šestá příčka na modré čáře). Procentuální úspěšnost gólmanů Avalanche je potom 93.41.

→ Pozn.: Umístění vždy mezi hokejisty s alespoň 600 odehranými minutami.

Co je také důležité zmínit, Graves si vede ve výše zmiňovaných pokročilých statistikách velmi dobře i v porovnání se svými spoluhráči (RelTM). Zejména, co se defenzivy týče.

Největší hvězdou Colorada na modré čáře je jasně obránce Cale Makar, a to i navzdory velmi nízkému věku. Prožívá fantastickou nováčkovskou sezonu, přičemž si dost možná odnese Calder Memorial Trophy.

V blízké budoucnosti bude z Makara superhvězda nejlepší hokejové ligy. Pokud se nestane něco neočekávaného, měl by pravidelně bojovat o James Norris Memorial Trophy.

Pro Gravese a další zadáky Colorada je tak nesmírně obtížné, aby si řekli o pozornost fanoušků. Mají také jinou roli. Jejich úkolem je hlavně černá práce.

A Graves ji odvádí na výbornou. Za 69 zápasů rozdal 112 hitů a zablokoval 150 střeleckých pokusů soupeře. Ve druhém ohledu platí za týmového lídra a v NHL jej vidíme na krásném šestém místě.

Skvělé výsledky od hokejisty, jenž z platového stropu ubírá pouze 735 tisíc dolarů, co říkáte? 

Naváže na vynikající výkony?

Když už padla zmínka o smlouvě, Graves se může stát po skončení letošního ročníku omezeně volným hráčem. Rozhodně ale bude v nejlepším zájmu Avalanche, prodloužit s ním spolupráci.

Za uvedených 69 zápasů Graves, čtyřiadvacetiletý Kanaďan, vstřelil devět gólů a zapsal celkem 26 kanadských bodů.

Mimochodem, hned třikrát obstaral úvodní gól utkání, což je mezi všemi beky druhý nejlepší výkon. 

„Vzrůstem vysoký hokejista, jenž má velmi prudkou střelu. Výborně brání, je trpělivý a umí i přitvrdit. Přesně ví, co si na ledě může dovolit," pochvalují si jej v Denveru. 

Pobyt na hřišti má také letos v průměru 18 minut a 57 vteřin. Ve spoustě utkání si zahrál i hodně přes 20 minut, zejména před pozastavením soutěže.

Na začátku článku, přesně třetí odstavec, jste se mohli dočíst, že Graves přišel do Colorada od Rangers, výměnou jeden za jednoho. Opačným směrem tehdy putoval obránce Chris Bigras.

Tenhle hokejista v New Yorku dlouho nevydržel. Působil pouze na farmě u Hartford Wolf Pack (AHL) a v průběhu minulé letní pauzy podepsal dvouletý kontrakt s Philadelphia Flyers. Opět ale hraje jen nižší soutěž.

Pochválit tedy musíme také generálního manažera Avalanche Joea Sakica, protože tahle výměna se mu opravdu povedla. Zapomenout nesmíme ani na hlavního trenéra týmu Jareda Bednara.

Rovněž bychom však měli zmínit, že se zatím jedná pouze o výsledek jedné sezony. Až teprve čas ukáže, zda Graves zvládne na vynikající výkony navázat. Předpoklady má ale velmi dobré. 

„Hraje výborně s pukem. Nesnaží se zaujmout, sází na jednoduchost. Dělá správná rozhodnutí, díky nimž nestráví moc času v obranné zóně," prohodil Bednar.

„Bleskurychle umí zastavit útočnou akci soupeře. Má dlouhou hokejku, dokáže vystihnout jejich záměr. Nebojí se ani položit do střely," pokračoval.

„Velmi dobře si počíná také v útočné třetině. Jeho střela téměř vždy projde na bránu soupeře. Vytváří tak příležitost pro spoluhráče, ať už jde o tečování, dorážky nebo zmatek na brankovišti. Proto má slušný počet bodů," doplnil.

Colorado je týmem, který se nyní vyplatí hodně sledovat. A nejenom kvůli hvězdám, jakými jsou zde Cale Makar, Gabriel Landeskog, Nathan MacKinnon nebo ještě útočník Mikko Rantanen.

Velkou pozornost si totiž zaslouží i ti nenápadní borci. Třeba právě Graves. ... Kdo jinak vás nejvíc zaujal na soupisce Avalanche? 

Čtěte také:
ANALÝZA: Pozor na ně! Aneb jak moc dobří jsou Tatar-Danault-Gallagher

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.