bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

ANALÝZA: Skvělé defenzivní výkony Predators, mizerný Pekka Rinne

12. dubna 2020, 11:52

Jiří Sameš

Počínání Nashville Predators v sezoně 2019-20 bylo pro většinu příznivců National Hockey League docela překvapením. Očekávaly se tady určitě lepší výsledky.

Predators si letos museli připadat jako na horské dráze. Jejich výkony byly dosti nevyrovnané, což také začátkem ledna odnesl Peter Laviolette, jenž se pakoval z pozice hlavního trenéra. 

Hokejisté Nashvillu tehdy měli na svém kontě čtyři prohry z posledních pěti zápasů. ... Vůbec největší krizi jinak zažili od 7. do 21. listopadu, kdy schytali šest neúspěchů v řadě.

Lavičky se 6. ledna ujal John Hynes, zlepšení se ale nekonalo. Až teprve před pozastavením soutěže Predators zabrali a získali tři výhry po sobě.

Pokud vezmeme v potaz procentuální zisk bodů, tak i navzdory trápení, bychom je viděli v play-off. Jednalo by se tady o jejich šestou účast v řadě.

V tabulce Západní konference jsou momentálně držitelem druhé divoké karty (bilance 35-26-8).

O co se mohl Nashville opřít? Kde ho naopak tlačila bota?

Shrnutí letošního ročníku v jejich podání už máme za sebou. ... Mrkněme ale ještě jednou podrobně na ty nejdůležitější faktory.

Mizerný Pekka Rinne

V letech 2016-17 až 2018-19 patřil mezi nejlepší gólmany NHL – procentuální úspěšnost zákroků měl vždy alespoň 91.8. V roce 2018 dokonce získal Vezina Trophy.

I předtím zažil brankář Pekka Rinne pár výborných sezon, letos ale předvedl vůbec nejhorší ročník v kariéře. Světlou chvilkou byl 9. ledna vstřelený gól diviznímu soupeři, Chicago Blackhawks.

Začátek sezony přitom prožil fantastický. V osmi zápasech zapsal bilanci 7-0-1 a měl úspěšnost zákroků 93.7.

Potom ale jeho výkony rapidně klesly. Doslova se vypařil. Zbylých 28 zápasů totiž lapal s bilancí 11-14-3, úspěšnost tragických 88.3. Z gólmanů, kteří odchytali od 30. října alespoň 1 000 minut (55 mužů v masce), byl nejhorší.

Sečteno a podtrženo, Rinne za ročník 2019-20 odchytal 36 zápasů a zapsal v nich bilanci 18-14-4. Průměr obdržených branek má ve statistikách 3.17 a procentuální úspěšnost zákroků 89.5.

Co teprve pohled do pokročilých čísel... chycené góly oproti očekávaným (GSAx); rozdíl mezi předpokládanou a skutečnou úspěšností zákroků (dFSv%)

GSAx: zde je Rinne na hodnotě -21.37; dFSv%: registrujeme výsledek -1.54. 
→ Pozn.: U obou pokročilých statistik platí, že čím vyšší kladné číslo, tím lépe.

Asi netřeba dodávat, že v obou kategoriích se Rinne nachází mezi nejhoršími. Pod ním jsou už vlastně jen brankáři Devan Dubnyk, Jimmy Howard.

Mimochodem, hned v 19 zápasech obdržel Rinne tři nebo více branky.
2. března v domácím utkání proti Edmonton Oilers lovil kotouč ze své sítě dokonce osmkrát, duel ani nedochytal.

Co bude dál? Rinne, sedmatřicetiletý Fin, má smlouvu i pro příští sezonu.
3. listopadu 2018 podepsal s týmem dvouletý kontrakt na celkem 10 milionů dolarů. V dohodě má mimo jiné modifikovanou doložku o nevyměnitelnosti. 

Predators mají štěstí, že se jim zase rozchytal brankář Juuse Saros. Ani on na tom nebyl zprvu dobře.

Po přestávce pro Utkání hvězd NHL ale odchytal 17 zápasů s bilancí 11-4-0 a úspěšnost zákroků měl 93.6. Zapsal i tři čistá konta.

Skvělé defenzivní výkony

Pokud se Nashville mohl o něco opřít, pak to byla určitě defenziva. A to hned z několika důvodů.

Nádhernou sezonu (nejlepší v kariéře) zažil obránce Roman Josi. Za 69 zápasů vstřelil 16 gólů a zapsal celkem 65 kanadských bodů. 

Mezi všemi zadáky se v produktivitě umístil na druhém místě, stejnou pozici zde obsadil i mezi střelci. V bodování týmu byl suverénní. Na ledové ploše strávil v průměru 25 minut a 47 vteřin, což znamená třetí nejlepší výkon v lize.

V tabulce pravdy u něj vidíme 22 plusových bodů. S Josim na ledě Predators za 60 min. hry 5 na 5 vsítili o 1.31 branky více než inkasovali (28. místo v NHL).

Tady prostě musíme mluvit jenom v superlativech. Není vůbec divu, že si Josi, devětadvacetiletý Švýcar, 29. října vysloužil novou, osmiletou smlouvu na celkem 72.47 milionů dolarů, která tedy vejde v platnost od příštího ročníku.

Nebyl to však pouze Josi, znamenitě si počínal také obránce Ryan Ellis. Své si odvedli i ostatní, třeba obránce Mattias Ekholm.

Ellis dokonce předčil svého parťáka v pokročilé statistice G±/60, zaznamenal hodnotu 1.51 (16. místo v lize). Přitom několik týdnů promarodil, kvůli zranění v horní části těla.

Ve 49 zápasech tak vstřelil osm gólů a zapsal celkem 38 kanadských bodů. Pakliže se zaměříme na průměr bodů na zápas, jednalo se o jeho nejlepší sezonu v kariéře (0.78).

Když už byla řeč o Ekholmovi, ten měl 51 odebrání puku, čímž se zařadil na 32. místo v nejlepší hokejové lize. Obránce Danto Fabbro si poprvé pořádně vyzkoušel atmosféru NHL a rozhodně nezklamal.

Nepočítáme-li samostatné nájezdy, Nashville za 69 zápasů obdržel 214 branek – až 18. místo v lize. V tomto případě ovšem musíme označit za viníka především Rinneho, jenž často inkasoval laciné branky.

Skvělou defenzivu Predators jinak dokládá také statistika vhazování, kde tým nalezneme na čtvrtém místě (52.3). Co se obranné zóny týče, zde jsou na čísle 51.9 – rovněž čtvrté umístění.

Vytknout jim můžeme snad jen nedostatečný důraz, když rozdali 1 157 hitů. Horší je tady pouze divizní soupeř, Minnesota Wild. ... Vyzdvihnout ale zase musíme jejich obětavost, zablokovali totiž úctyhodných 1 020 střel protivníků.

Tradičně slabá ofenziva

Tohle už asi nikoho nepřekvapí. Je docela záhadou, proč Nashville neumí střílet branky.

Od svého vstupu do NHL (ročník 1998-99) vsítil v průměru 2.69 branky na zápas, samozřejmě nepočítáme-li nájezdy. Za uvedené sledované období mu to stačí pouze na 19. místo.

Před dvěma lety se přitom zdálo, že Predators jdou správným směrem, když za sezonu 2017-18 obsadili pěkné sedmé umístění. Následně to šlo ale zase z kopce a letos je najdeme konkrétně na 17. místě (212 vstřelených branek).

Už jste se mohli dočíst, že nejproduktivnějším hráčem týmu je Josi. Z předních řad si vede nejlépe útočník Filip Forsberg, jenž za 63 zápasů vstřelil 21 gólů a zapsal celkem 48 kanadských bodů.

Forsberg je také jediným 20 gólovým střelcem Nashvillu. ... Pouze Predators, Arizona Coyotes, Dallas Stars, Detroit Red Wings a Los Angeles Kings měli po jednom takovém muži, ostatní týmy se pyšnily alespoň dvěma borci.

Hlavní příčina tohoto neúspěchu? Tragická přesilová hra! Nashvillu zde patří až 25. místo (17.3). Jak by na tom asi byli, kdyby nehrál Josi, jenž tady zapsal celkem 23 kanadských bodů...

Útočník Matt Duchene 1. července podepsal jako neomezeně volný hráč s Predators sedmiletou smlouvu na celkem 56 milionů dolarů. V letošní sezoně ale za 66 zápasů vstřelil pouze 13 gólů a zapsal celkem 42 kanadských bodů.

Alespoň v pokročilých statistikách vykazuje pěkná čísla. V několika kategoriích zde dokonce zažívá nejlepší ročník v kariéře. Nashville by ale od něj určitě uvítal větší přísun gólů.

Asi největším zklamáním je však útočník Ryan Johansen. Také on má kontrakt, jenž mu zajišťuje 8 milionů dolarů ročně, avšak za 68 zápasů vstřelil 14 gólů a zapsal celkem jen 36 kanadských bodů.

Úplně přestal zkoušet štěstí. Měl pouze 101 střel na bránu, jde o jeho nejhorší výsledek od rozjezdu v nejlepší hokejové lize.

Pochvalu naopak zaslouží útočníci Nick Bonino, Rocco Grimaldi, Craig Smith. Mají opravdu krásné výsledky v pokročilých statistikách, Smith je dokonce v několika ohledech mezi pěti nejlepšími v NHL.

Predators vyslali na bránu soupeřů celkem 2 287 střel, což znamená pátý nejlepší výkon. Avšak jejich úspěšnost je pouze 9.3 (až 19. místo).

Po přečtení těchto řádků si možná říkáte, že momentální situace Nashvillu na play-off pozici je docela zázrak. Jak vyplývá z napsaného textu, dotáhli je sem výborní zadáci a nesmírně kvalitní práce hokejistů z tzv. bottom six.

No, bude zajímavé sledovat další počínání Predators. Co Hynes jako hlavní kouč, je nyní tím správným mužem? 

Čtěte také:
Šest nejlepších týmů v éře platových stropů, které nevyhrály Stanley Cup

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.