bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Analýza: Proč se William Karlsson v příští sezóně zhorší?

19. června 2018, 8:00

Šimon Rogner

Úspěch Vegas a postup do finále Stanley Cupu čekal v letošní sezóně opravdu jen málokdo. Ale možná ještě překvapivější bylo střelecké probuzení do té doby nevýrazného útočníka Williama Karlssona, jenž se z defenzivního specialisty v Columbusu proměnil v jednoho z nejlepších kanonýrů uplynulého ročníku. Nabízí se však jednoduchá otázka: dokáže švédský mladík na svoji přelomovou sezónu navázat?

Nebudu vás se svojí odpovědí nijak napínat. Existuje více než reálná možnost, že se zhorší. Naznačuje to alespoň historie a statistiky, které jsem si k nalezení odpovědi vzal na pomoc. Nejdříve si ale pojďme zopakovat fakta.

Karlsson vstřelil v uplynulé sezóně v 82 utkáních 43 branek, na dalších 35 nahrál a celkově si tedy připsal 78 bodů. Na branky soupeřů vyslal 184 střel a v gól proměnil 23,4 % z nich. A právě zde přichází kámen úrazu.

23,4% úspěšnost střelby je totiž velmi nestandardní a je překvapivé, že ji Karlsson po celou základní část udržel. Pro srovnání: Alexander Ovečkin má ve své kariéře 12,4% úspěšnost, Sidney Crosby 14,5% a Steven Stamkos 16,7%.

Takové anomálie se ale čas od času dějí. V loňském ročníku byl T.J. Oshie lídrem NHL ve střelecké úspěšnosti s 23,1 %, o ročník předtím opanoval s 20,7 % Zack Smith. Co si ale můžeme z těchto předchozích příkladů vzít, je toto ponaučení: po sezóně s vysokou úspěšností střelby téměř vždy následuje zhoršení. A to často dosti výrazné.

Abych to ukázal na konkrétním příkladu, tak jsem si od sezóny 2010/11 včetně vybral z každého ročníku tři nejlepší hráče v procentuální úspěšnosti střelby, kteří měli alespoň 100 střel na branku. Jejich střelecké úspěšnosti v jejich primární sezóně vidíte v následujících grafech v modré barvě, v následující sezóně pak v oranžové. 

Jak už jsem zmínil, T.J. Oshie byl lídrem střelecké úspěšnosti v sezóně 2016/17, v níž dal 33 branek. Letos zaznamenal pokles téměř o 10 % a vstřelil pouze 18 gólů. Zack Smith se o rok předtím zhoršil přesně o 9 % a dal o devět gólů méně, Alex Tanguay vstřelil o 13 branek méně se zhoršením 10 %, Steven Stamkos vstřelil o 18 gólů více (první ročník vynechal z velké části kvůli zranění), ale měl o 4 % nižší úspěšnost. Jiří Tlustý se zhoršil skoro o 8 % a sedm gólů, Curtis Glencross o více než 7 % a 11 branek a Sidney Crosby dal o 24 branek méně (zde ale opět hrálo roli zranění) a měl o více než 9 % nižší úspěšnost.

Druzí nejúspěšnější v posledních sedmi sezónách (vyjma té právě skončené) jsou na tom, co se týče sešupů, podobně, výjimkami jsou pouze Jeff Carter s devítiprocentním poklesem, ale jednogólovým zlepšením (na 26 branek) a Steven Stamkos, jehož účast mezi 19% hráči však není nějakou anomálií. Největší pokles v počtu branek zaznamenali Jiří Hudler (o 15), Valtteri Filppula (13) a Adam Henrique (10).

Nepočítaje hráče, které ovlivňuje zkrácený ročník 2012/13, je skupina třetí v rozdílu v počtu branek v obou sezónách poměrně stabilní. Největší pokles ve střelecké úspěšnosti ze všech sledovaných hráčů má na starost Anthony Duclair (o 12,4 %), jenž také vstřelil o 15 branek méně. O devět branek méně pak dali ve dvou kompletních ročnících v řadě Mark Scheifele a Alex Tanguay.

Průměr první sezóny

19,93 %

Průměr druhé sezóny

13,88 %

Snížení

6,05 %

Pojďme si to celé shrnout. 21 hráčů, na které jsme se zaměřili, měli v průměru v první sezóně úspěšnost střelby 19,93 %, ve druhé pak 13,88 %, z čehož nám vyplývá průměrné 6,05% zhoršení.

Zhorší se tedy Karlsson?

Odpověď na otázku, zda dojde k poklesu i u snajpra Golden Knights Williama Karlssona, samozřejmě nevíme, stát se může cokoliv, ale velmi pravděpodobně se tak stane. Pokud by totiž Karlsson svoji vyšší než 20% úspěšnost udržel, musel by buď mít na své straně hokejové bohy, nebo se stát kanonýrem ve své vlastní lize.

Průměrný hráč, který se stejně jako Karlsson pohyboval v první sezóně mezi třemi nejlepšími – rodák z Märsty je s vysokým náskokem první, se zhoršil o 6,05 %, průměrný hráč s vyšší než 20% úspěšností pak o 6,53 % (viz tabulka níže).

Průměr první sezóny u hráčů nad 20 %

21,21 %

Průměr druhé sezóny u hráčů nad 20 %

14,68 %

Snížení

6,53 %

Stejná degrese se může týkat i dalších lídrů letošní úspěšnosti střelby Anderse Leeho (19,2% a 40 branek) a Brada Marchanda (18,7 % a 34 gólů). I oni se vší úctou nebudou dlouhodobě střelecky lepší než elitní kanonýři Ovečkin se Stamkosem, ale oba mají schopnost se určitě držet alespoň nad 11 či 12 procenty.

Karlsson se 1. července může stát chráněným volným hráčem a je jasné, že si oproti svému dosavadnímu jednomiliónovému platu polepší. Generální manažer George McPhee si ale musí dát velký pozor na to, aby odhadl Karlssonovu skutečnou hodnotu a zbytečně ho nepřeplatil. Pokud si ale něčím může být skoro stoprocentně jistý, je to to, že takto vysokou úspěšnost střelby už Karlsson mít nebude.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.