bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

ANALÝZA: Pozor na ně! Aneb jak moc dobří jsou Tatar-Danault-Gallagher

15. dubna 2020, 8:33

Jiří Sameš

Pokud byste měli jmenovat TOP 10 útočných formací současné National Hockey League, tak tuhle lajnu docela určitě opomenete. Skoro vůbec o ní neslyšíme. Pozornosti se dočkávají především jiní.

Jedná se tady samozřejmě o elitní formaci Montreal Canadiens, kterou tvoří útočníci Phillip Danault, Brendan Gallagher, Tomáš Tatar.

Výbornou práci jmenovaných hokejistů se vám snažil přiblížit už v průběhu listopadu kolega Tomáš Zatloukal. A od té doby se nic nezměnilo.

Byla to hlavně jejich zásluha, že Canadiens ještě začátkem února živili šanci na postup do play-off. Montrealu pomáhali hodně také obránci Jeff Petry, Shea Weber, o tom žádná. Autora ale zaujali spíš Tatar-Danault-Gallagher.

Pro připomenutí: Canadiens jsou momentálně v tabulce Východní konference na dvanáctém místě (bilance 31-31-9). 

Nevíme, zda se sezona 2019-20 ještě rozeběhne... Vyřazovací boje zde už ale stejně nepřipadají v úvahu. Ztráta Montrealu na play-off pozice činí 10 bodů.

Canadiens to měli tak nějak definitivní koncem února, kdy se jim nepodařilo sedm z posledních devíti zápasů. Velký problém, vzhledem k tlačenici, kterou na Východě registrujeme. 

Nyní se už ale přesuňme k hlavnímu bodu tohoto článku: Jak moc dobří jsou Tatar-Danault-Gallagher?

Vynikající na obou stranách hřiště

Mezi nejlepší formace současnosti můžeme v klidu zařadit Boston Bruins a Marchand-Bergeron-Pastrňák, Colorado Avalanche a Landeskog-MacKinnon-Rantanen či Tampa Bay Lightning a Stamkos-Point-Kučerov.

Zmiňované lajny sbírají body jako na běžícím pásu. Jejich ofenzivní síla je prostě neskutečná.

Takhle. Aby třeba zbytečně nedošlo k nějakému nedorozumění, udělejme si v něčem jasno...

Co se produktivity týče, tak Tatar-Danault-Gallagher na výše jmenované formace nemají. Vždyť nejproduktivnější Tatar za 68 zápasů vstřelil 22 gólů a zapsal celkem 61 kanadských bodů.

Je to obrovský rozdíl proti útočníkovi Nathanu MacKinnonovi (69 zápasů, celkem 93 kanadských bodů) nebo českému útočníkovi Davidu Pastrňákovi (70 zápasů, celkem 95 kanadských bodů).

Nemají tedy superstar. Trio Montrealu ale sbírá "kredit" díky vynikající hře na obou stranách hřiště, což si hned dokážeme několika pokročilými čísly.

Ve statistice G±/60 (rozdíl vstřelených a obdržených branek za 60 minut hry 5 na 5) vám dech ještě nevyrazí. Nejlepší z nich je Danault, jemuž s hodnotou 1.22 patří 35. místo. Všichni se potom nachází do 85. pozice.

V dalších kategoriích už ovšem registrujeme jejich naprostou dominanci. 

V rámci očekávaných branek (xGF%) je vidíme na třetím, pátém a sedmém místě. Pokud jde o poměr střeleckých pokusů (CF%), obsadili kompletně pomyslné stupně vítězů.

V obou případech se jedná o vysoce nadprůměrné hodnoty. A klidně bychom mohli přidat ještě nějaké další pokročilé údaje.

→ Pozn.: Umístění vždy mezi hokejisty s alespoň 500 odehranými minutami.

Když se potom mrkneme na porovnání se spoluhráči (RelTM), jsou Tatar-Danault-Gallagher týmově ve většině ohledech všichni "na bedně". Celkově mají také velmi pěkná umístění.

Defenzivně se jinak daří nejvíc Danaultovi. O ofenzivu se starají především Gallagher a Tatar.

Individuální výkony

Podívejme se nyní trochu blíž na každého hokejistu z elitní lajny Canadiens.
A začněme Danaultem.

Jeho parádní defenzivní hru ostatně dokládá už tabulka pravdy, kde má hned 18 plusových bodů. Pochopitelně jde o nejlepší týmový výkon, a to docela suverénně. V lize se nachází na slušném 28. místě.

Přitom Montreal v defenzivě strádá – v průměru obdrží 3.10 branky na zápas. Celkový rozdíl ve skóre má -9, což znamená osmý nejhorší výkon v NHL.

Danault, sedmadvacetiletý Kanaďan, se může pochlubit i báječnou hodnotou, co se vhazování týče (54.5). 

Za sezonu 2019-20 odehrál 71 zápasů, přičemž v nich vstřelil 13 gólů a zapsal celkem 47 kanadských bodů. Už v minulém ročníku si vedl náramně, letos udělal další krok.

Potom tady máme Gallaghera, jenž de facto celý leden promarodil (stihl jen dva zápasy). Důvodem byl otřes mozku.

Pakliže by zůstal zdráv a sezona normálně pokračovala, možná mohl poprvé v kariéře atakovat 60 bodovou hranici. Takhle odehrál pouze 59 zápasů, ve kterých vstřelil 22 gólů a zapsal celkem 43 kanadských bodů.

V tabulce pravdy měl solidních devět plusových bodů. Výše jsme se zmiňovali o poměru střeleckých pokusů (CF%)... Gallagher, sedmadvacetiletý Kanaďan, je zde lídrem NHL.

No a to nejlepší na konec. Už víte, že Tatar letos platí za nejproduktivnějšího hráče Canadiens.

Před uzávěrkou přestupů se přitom dost spekulovalo o jeho výměně. Zájemcem měli být Avalanche nebo Pittsburgh Penguins. Generální manažer týmu Marc Bergevin se ale nakonec rozhodl si jej ponechat a udělal správně.

Ačkoliv totiž Tatar, devětadvacetiletý hokejista, odehrál jen 68 zápasů, pokořil své osobní maximum z minulé sezony. Navíc se v mnoha pokročilých kategoriích pohybuje mezi pěti nejlepšími celkově.

Společně s Gallagherem je nejlepším střelcem týmu (oba tedy 22 gólů). Kam až se může dostat v příštím ročníku? 

Nemůžeme je přehlížet!

Před pár týdny vyšel na oficiálním webu soutěže nhl.com žebříček s TOP 25 útočnými formacemi za sezonu 2019-20. No a lajnu Tatar-Danault-Gallagher byste tady hledali marně. 

Vládnou zde Marchand-Bergeron-Pastrňák, druzí jsou Stamkos-Point-Kučerov a třetí potom Ovečkin-Kuzněcov-Wilson. 

Jak už napsal před časem kolega Zatloukal, oči z důlků vám při pohledu na základní ofenzivní čísla elitní formace Montrealu nevypadnou. Rozhodně ji ale nemůžeme přehlížet.

„O tomhle útoku se musíme bavit jako o jednom z nejlepších v celé lize, bezpochyby," poznamenal dříve reportér Joey Alfieri ze zpravodajství TSN.

A má pravdu! Vůbec se nebojme zařadit lajnu Tatar-Danault-Gallagher do TOP 10. Možná neudělají největší počet bodů. Vynahradí to ale poctivou hrou na vlastní polovině kluziště.

„Umí přehrát prakticky kohokoliv. Rádi diktují tempo hry a mívají nad soupeři navrch," psal o nich 7. listopadu můj redakční kolega.

Tatar-Danault-Gallagher tehdy při hře 5 na 5 doslova vymazali elitu Bruins. Útočníci Patrice Bergeron, Brad Marchand a David Pastrňák skončili všichni tři v tabulce pravdy na dvou minusových bodech. 

Sami jinak dohromady zapsali celkem tři kanadské body, blýskl se hlavně Tatar (gól, asistence).

„Baví nás to spolu. Těšíme se z každé výzvy, které čelíme," řekl Gallagher novinám Montreal Gazette.

„Je snadné, s nimi nastupovat. Phillip a Tomáš jsou oba velmi dobrými tvůrci hry. Díky nim se tak dostávám častěji ke střelbě," komentoval souhru.

Danault, Gallagher, Tatar mají smlouvu i pro příští sezonu, potom se ale mohou stát všichni neomezeně volnými hráči. Určitě bude v nejlepším zájmu Canadiens, udržet je v týmu.

Samozřejmě, za rozumnou cenu. Bez kontraktu jinak bude také Jeff Petry či útočník Max Domi. Jaký plán vymyslí Montreal v čele s Marcem Bergevinem?

Kromě Tatara, před uzávěrkou přestupů se hovořilo také o odchodu brankáře Careyho Price. Potenciální zájemce ale nepochybně odrazuje smlouva gólmana, která vyprší až po sezoně 2025-26 (10.5 milionu dolarů ročně).

Canadiens potom mají aktuálně pod platovým stropem polštář o hodnotě 4.5 milionu dolarů.  

Čtěte také:
ANALÝZA: Co je s Dubnykem? Brankoviště Wild převzal Alex Stalock

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.