bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

ANALÝZA: Co je s Dubnykem? Brankoviště Wild převzal Alex Stalock

13. dubna 2020, 15:03

Jiří Sameš

Brankář Devan Dubnyk platil v několika posledních sezonách za asi největší oporu Minnesota Wild, kteří jinak byli pro příznivce National Hockey League de facto neviditelní. Letos tomu tak nebylo, přišla krize.

Tak velká krize, že Devan Dubnyk přišel o nálepku startujícího gólmana Wild. Pozici totiž urval pro sebe docela očividně brankář Alex Stalock.

Samozřejmě, trenérský štáb uvedenou skutečnost nikdy nepotvrdil. Stačí se ale trochu podívat do statistik a musíte mít jasno: Stalock je nyní jedničkou Minnesoty, Dubnyk mu jen sekunduje. 

Právě zásluhou Stalocka živí tým stále šanci na postup do play-off, pokud se tedy sezona 2019-20 ještě rozjede.

Před pozastavením soutěže získali šest výher z posledních osmi zápasů.

V tabulce Západní konference jsou Wild momentálně na desátém místě (bilance 35-27-7). Jejich ztráta na play-off pozici ovšem činí pouze jeden bod.

Nyní už ale víc k hlavnímu tématu tohoto článku...

Mrkneme se na oba jmenované gólmany, co se základních i pokročilých čísel týče. A rozhodně nebudou chybět ani další zajímavé údaje. 

Co je s Dubnykem?

Trápil se hned od samotného začátku sezony. Vždyť Dubnyk si musel počkat na první výhru až do 20. října, předtím schytal pět proher s procentuální úspěšností zákroků 86.7.

Tým také z úvodních sedmi zápasů v šesti případech neuspěl, přičemž obdržel hrozivých 29 branek. Na konci října Minnesotu zdobila bilance 4-9-0.

Dubnykovy statistiky se nezlepšovaly. Ano, chytal pár dobrých utkání. Převažovala ovšem představení, ve kterých byl podprůměrným mužem v masce.

Za ročník 2019-20 tak odchytal jen 30 zápasů a zapsal v nich bilanci 12-15-2. Průměr obdržených branek má ve statistikách 3.35 a úspěšnost zákroků 89.0.

Horší čísla u Wild neměl. Takhle špatně na tom byl pouze v sezoně 2013-14, kdy vystřídal hned několik týmů.

Pokročilé statistiky znamenají pro Dubnyka ještě děsivější výsledky...
→ Pozn.: U obou pokročilých statistik platí, že čím vyšší kladné číslo, tím lépe.

Chycené góly oproti očekávaným (GSAx), zde je Dubnyk na hodnotě -27.49; rozdíl mezi předpokládanou a skutečnou úspěšností zákroků (dFSv%) – registrujeme výsledek -2.33.

V prvně zmiňovaném ohledu není v nejlepší hokejové lize horšího gólmana. Ve druhém případě je pod ním pouze brankář Jimmy Howard.

Pokud budeme brát v úvahu pokročilé statistiky, Dubnyk byl v záporných hodnotách v každém z posledních čtyř ročníků. Jinak si ale držel velmi dobrá čísla.

Od přestupu k Minnesotě (14. ledna 2015) až do dubna 2019 odchytal 298 zápasů s bilancí 165-98-26, průměrem branek 2.32 a úspěšností 92.0. Přidal i 22 čistých kont, za uvedené období je tak mezi pěti nejlepšími gólmany v NHL

V roce 2015 se dokonce objevil mezi finalisty na Vezina Trophy. Tady neuspěl, radovat se ovšem mohl z Bill Masterton Memorial Trophy.

Dubnyk, třiatřicetiletý Kanaďan, má smlouvu i pro příští sezonu, potom se ale může stát neomezeně volným hráčem. Ročník 2020-21 tak pro něj bude jistě hodně důležitý.

Brankoviště převzal Stalock

Svůj první start v letošní sezoně proměnil v čisté konto. Je pravdou, že Stalock někdy předvedl průměrný výkon. Když už ale byl v bráně, tým často dokázal najít cestu k úspěchu.

Ani on nezářil v pokročilých statistikách, má zde rovněž záporné hodnoty. Ale čert to vem...

Letos odchytal 38 zápasů a zapsal v nich bilanci 20-11-4. Průměr obdržených branek potom má 2.67 a procentuální úspěšnost zákroků 91.0. Dech vám to určitě nesebere, ve srovnání s Dubnykem se však jedná o velmi dobrá čísla.

Na přelomu února a března Stalock lapal sedm zápasů v řadě. ... Pakliže se zaměříme na období po přestávce pro Utkání hvězd NHL, objevil se mezi třemi tyčemi ve 13 zápasech, přičemž Dubnyk tady chytal pouze šestkrát.

Stalock za uvedených 13 zápasů zapsal devět výher, úspěšnost zákroků měl přitom 92.4. Krásně to potvrzuje výše zmiňovaný fakt, kdy Wild hlavně díky němu bojují o play-off.

Takhle povedený ročník ještě nezažil. Ano, za sezonu 2013-14 u něj můžeme spatřit výborná čísla, to ale odchytal pouze 24 zápasů.

V případě, že se nejlepší hokejová liga opět rozeběhne, můžete si být jistí účastí Stalocka, dvaatřicetiletého Američana, v bráně Minnesoty. A pokud naváže na své výkony z druhé poloviny ročníku, uvidíme jeho tým v play-off.

Wild se jinak v defenzivě docela trápí. Za 69 zápasů totiž obdrželi 217 branek, což znamená třetí nejhorší výkon v Západní konferenci. 

Při hře oslabení jsou celkově až na 25. místě (77.2). Nedaří se ani vhazování, kde mají hodnotu 48.4. Ve statistice rozdaných hitů je potom nalezneme na úplně poslední pozici (1 121).

Největší oporou zadních řad je tradičně obránce Ryan Suter. Na ledové ploše stráví v průměru 24 minut a 38 vteřin.

V tabulce pravdy a pokročilých číslech jej ale letos vidíme spíš v minusových hodnotách. Stejně tak obránce Matta Dumbu.

Pochvalme tak alespoň obránce Jonase Brodina, Carsona Soucyho, kteří vládnou týmové tabulce pravdy (15, resp. 16 plusových bodů). Pro druhého jmenovaného se jedná o nováčkovskou sezonu.

Chytat prý nezapomněl

Když se ještě vrátíme k situaci v brankovišti, Dubnyk si vzal koncem listopadu na nějakou chvíli osobní volno. Jeho manželka Jenn se potýkala s vážnými zdravotními potížemi.

Je tedy dost pravděpodobné, že právě tato skutečnost poznamenala výkony gólmana. 

„Moje výkony nebyly dobré. Nedostal jsem se prakticky vůbec do formy. Nedokázal jsem být konzistentní," komentoval Dubnyk v průběhu března.

„Že si vedl Alex lépe? Na tom není nic špatně. Chytal výborně a my jsme díky němu vyhráli spoustu zápasů," pokračoval.

„I kdyby se sezona zase rozjela, letošní čísla už napravit nedokážu. To bych musel vychytat asi tak 10 čistých kont," zmínil dále Dubnyk.

„Chytat jsem ale nezapomněl," ujišťuje nás.

Dubnyk a Stalock už nejsou nejmladší. Počítejte tak s tím, že se v následujícím ročníku dostane víc ke slovu brankář Kaapo Kähkönen. 

Tohoto borce si Minnesota vybrala na Vstupním draftu NHL 2014 ve čtvrtém kole, jako celkově 109. muže v pořadí. Letos poprvé okusil atmosféru nejlepší hokejové ligy.

Kähkönen debutoval 26. listopadu na kluzišti New Jersey Devils a slavil zde výhru. Předvedl celkem 32 úspěšných zákroků, inkasoval dvakrát.

3. prosince potom zase chytal na hřišti Florida Panthers, kde měl dokonce 44 úspěšných zákroků. Wild triumfovali 4:2.

Kähkönen, třiadvacetiletý Fin, si udělal v NHL velmi dobré jméno. Odchytal nakonec pět zápasů a zapsal v nich bilanci 3-1-1. Průměr obdržených branek má ve statistikách 2.96 a procentuální úspěšnost zákroků 91.3.

Skvěle si počínal i na farmě u Iowa Wild (AHL). Je tohle gólman budoucnosti pro Minnesotu?

Wild srdnatě bojují, přestavba je ale docela určitě nemine.

Zajímavé bude sledovat také útočníka Mikko Koivua, jemuž po sezoně končí smlouva. Zůstane, nebo půjde jinam?

Čtěte také:
ANALÝZA: Skvělé defenzivní výkony Predators, mizerný Pekka Rinne

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.