bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Američané jsou popáté juniorskými mistry světa!

6. ledna 2021, 7:52

Martin Voltr

Na domácí půdě hokejisté Kanady do 20 let mocně toužili po obhajobě zlatých medailí z Ostravy a Třince, jenže sen se jim rozplynul. Prvního přemožitele našli až v zámořském finálovém derby se Spojenými státy, které se na mistrovský trůn vrací po čtyřech letech.

Cozens versus Zegras, Byram versus York, Levi versus Knight… Finále v Edmontonu bylo soubojem velkých osobností na jednotlivých postech. Kanaďané do něj vstoupili o kousek aktivněji, ale do větších šancí se nedostali a Američané během první třetiny překlopili obraz hry i skóre na svou stranu.

Leccos předznamenal už Boldyho průnik z levé strany a o minutu později si Alex Turcotte počkal před brankou na prudkou nabídku Hellesona, kterou tečoval přesně do růžku – 0:1. Devon Levi tak vůbec poprvé na turnaji inkasoval při hře pět na pět!

Kanada se probrala díky první přesilovce, solidně zatlačila na branku, ale v největší možnosti skončil zblokovaný pokus McMichaela na tyči.

Trevor Zegras se díky asistenci dostal do čela bodování turnaje a své vedení navýšil bleskově po návratu z kabin. Stačilo mu 32 sekund, aby vytrestal obrovskou liknavost obránců a kolem tyčky bleskově zasunul odražený puk do branky – 0:2!

Javorové listy narážely na precizní hru rivala, až po třicáté minutě se zvedly. Ke snížení měl nejblíž paradoxně ve vlastním oslabení kapitán Byram, jenž podpořil přečíslení a bekhendovou kličku zakončil do tyče. Přes hradbu těl se neprosadil ani Byfield, gólman Knight pak zazářil proti Schneiderovi.

Američané se s postupujícím časem soustředili už jen na defenzívu, domácí reprezentace dlouho bušila na jejich vrata marně. Když začala hráz povolovat, na svém místě byl fantastický Spencer Knight, jako proti Newhookovi s Krebsem. McMichael dokonce neproměnil ani samostatný únik.

Co mohlo víc svědčit o kanadské snaze než poměr střel ve třetí třetině – 15:1! Jenže všechno bylo marné. Knight předvedl ve finále 34 zákroků a čistým kontem dovedl Spojené státy na vrchol.

Američané slaví titul mistrů světa popáté v novém tisíciletí i v celé historii juniorských šampionátů, naposledy se jim to povedlo v roce 2017 rovněž na kanadské půdě. Čtyřikrát porazili ve finále právě největšího rivala, jednou Švédsko.

Výsledek finále:

KANADA – USA 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 14. Turcotte (Helleson, Zegras), 21. Zegras (Kaliyev).
Rozhodčí: Gouin, Sandlak – Deschamps, Vanoosten (všichni Kanada).
Vyloučení: 1:1.
Bez využití.
Střely na branku: 34:21 (9:13, 10:7, 15:1).
Bez diváků.
Nejlepší hráči: Bowen Byram – Spencer Knight.
Kanada: Levi – Drysdale, Byram, Schneider, Harley, Barron, Guhle, Korczak – Cozens, McMichael, Pelletier – Krebs, Newhook, Quinn – Perfetti, Byfield, Holloway – Tomasino, Suzuki, Mercer – Zary. Trenéři: Tourigny, Dyck a Love.
USA: Knight – Helleson, Sanderson, Faber, York, Thrun, Johnson, LaCombe – Kaliyev, Turcotte, Zegras – Caufield, Beniers, Boldy – Brink, Farinacci, Berard – Moynihan, Slaggert, Brisson – Colangelo. Trenéři: Leaman, Donato, Mayotte a Miller.

Konečné pořadí MS do 20 let

1. USA
2. Kanada
3. Finsko
4. Rusko
5. Švédsko
6. Německo
7. Česko
8. Slovensko
9. Švýcarsko
10. Rakousko

Jelikož byly v letošní sezoně turnaje nižších divizí zrušeny, z elitní skupiny nikdo nesestupuje.

- Složení skupin pro příští turnaj -

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.