bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Alexej Jašin je znovu v Ottawě. V páteční exhibici si zahraje s Martinem Havlátem

14. prosince 2017, 10:30

Jiří Lacina

Byla to zvláštní doba. Petr Nedvěd prostávkoval na konci devadesátých let rok a půl, než se domohl výměny k New York Rangers. S Pittsburghem nedokázal najít společnou řeč o nové smlouvě. Alexej Jašin smlouvu měl. Za Ottawu ale hrát nechtěl a tak prostě rok stál. Trucování mu k ničemu nebylo. Z rozhodnutí arbitrážního soudce musel znovu obléknout dres Senators, teprve po další sezóně se dočkal přestupu k New York Islanders.

V roce 2001 vyměnila Ottawa svérázného Rusa na Long Island, kde s ním ihned podepsali desetiletou smlouvu na 87,5 miliónu dolarů. Člověk, který po tom všem složil Jašinovi k nohám astronomické peníze, byl Mike Milbury, přezdívaný „Šílený Mike“. Ligový komisař Gary Bettman z toho měl tehdy těžkou hlavu. „Nechápu smlouvu pro Alexeje Jašina,“ zlobil se. „Nechápu tu délku, proč deset let?“

Šlo o první vlaštovku doživotních smluv, manažerský úlet, jemuž se v ekonomických učebnicích říká „morální hazard“. To je situace, kdy utrácíte cizí peníze a za své kroky nenesete žádnou osobní odpovědnost. Jašinovi, který je o rok a půl mladší než Jaromír Jágr, bylo v té době 27 let. U Islanders neohromil. Po šesti letech ho ze zbytku smlouvy vyplatili a nechali jít.

Pět sezón odehrál ještě v KHL, ve 39 letech s hokejem skončil. Tu lepší část kariéry v NHL prožil asi v Ottawě, kam byl nyní opět pozván. V pátek si tu má zahrát v exhibici veteránů před otevřeným zápasem Ottawy a Montrealu, který se odehraje na stadiónu v Lansdowne Parku.

Jednou nohou v Americe, jednou v Rusku

V Ottawě se objevil po delší době (na snímku se svou stále atraktivní, o třináct let starší partnerkou Carol Alt). Posledních pět let dělí svůj život mezi New York a Moskvu. Stejně jako jeho rodiče Taťjána a Valerij. Bývalý hokejista spolupracuje s agenty Toddem Diamondem a Markem Gandlerem z New Jersey. Jako generální manažer vedl ruskou ženskou hokejovou reprezentaci.

„Pořád se angažuju,“ řekl k přetrvávajícím vazbám na hokej. „Když jsme v New Yorku, obvykle se zajdu podívat na Rangers nebo Islanders. Nemůžete hrát věčně. Jsem příliš starý, abych ještě hrál aktivně, tak si užívám aspoň klábosení o hokeji.“

Brusle nicméně příležitostně obuje. Třeba při charitativních akcích pro veřejnost. V Moskvě na umělé ledové ploše dává lekce lidem, kteří se chtějí něco naučit. „Máme sponzory, poskytneme jim brusle i dresy, aby si mohli zahrát,“ říká k zajímavému projektu Jašin.

Alfredsson proti Phillipsovi

V pátek znovu oblékne dres s číslem 19 a setká se s řadou bývalých spoluhráčů. Utkání veteránů poctí svou účastí například Patrick Lalime, Wade Redden, Mike Fisher, Steve Duchesne, Martin Havlát a další. Bývalé hvězdy Senators se rozdělí do týmu Daniela Alfredssona a Chrise Phillipse. Jako šéfové obou výběrů nemohly být zvoleny větší legendy, první odehrál za Senátory 17 sezón a 1178 zápasů, druhý 17 sezón a 1179 utkání.

Můžou na mě bučet, ale snad jsem dokázal i něco, pro co na mě lidi nezapomenou.

Někdejší rebel se trochu obává přijetí, přeci jen z Ottawy neodcházel zrovna v dobrém. „Poslouchejte, můžou na mě bučet, ale snad jsem dokázal i něco, pro co na mě lidi nezapomenou,“ říká chlapík, jenž byl v roce 1992 jako tehdejší dvojka historicky první draftovou volbou Senators.

Jašin má pravdu. Po poslední sezóně v Dynamu Moskva naskočil v roce 1993 za Ottawu a hned se stal se 79 body jejím suverénně nejproduktivnějším hráčem. A tak to bylo v šesti z celkových sedmi sezón v kanadské metropoli. S odvedenými výkony však rostly také hráčovy nároky.

„Jsou věci, které si musíte prožít. Když jste na ledě, odvádíte pro tým sto procent. Když řešíte obchodní záležitosti, nehrajete. Lidem se nemusí líbit některá moje obchodní rozhodnutí, ale na hřišti jsem vždycky odevzdával všechno,“ dušuje se Jašin.

„Pamatuju si skoro každý zápas, co jsem za Ottawu odehrál. Bude pěkné zase obléknout její dres. Čeká nás skvělý zápas. Hrát se bude na Parliament Hillu, takže z toho budou pěkné fotky. Je příjemné, že mě pozvali. Těším se,“ vzkazuje čtyřiačtyřicetiletý Rus.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.