bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Ačkoliv Blues během léta mocně posilovali, budou jejich výsledky záležet zejména na Allenovi

18. srpna 2018, 19:30

Jiří Sameš

Loňský nepostup do play-off znamenal pro St. Louis Blues obrovské zklamání. Na začátku základní části se sice klub držel na předních příčkách Centrální divize a Západní konference, ve druhé půlce sezony ovšem následoval postupný pád tabulkou směrem dolů. Příčinou konečného neúspěchu Bluesmanů přitom byly zejména až příliš nevyrovnané výkony brankáře Jakea Allena.

I přes nevydařenou druhou polovinu minulé sezony bojovali Blues o postup do play-off až do poslední možné chvíle.

Ve vůbec posledním zápase základní části se svěřenci Mikea Yea představili na ledě Colorada Avalanche. V přímém souboji o poslední volnou postupovou příčku ovšem proti Avs neuspěli a po porážce 2:5 pro ně začala dovolená dříve, než bývalo v posledních několika letech zvykem.

„Letošní sezona pro nás byla jako na houpačce. Opravdu divoký rok,“ hodnotil Allen po prohraném utkání v Denveru.

Aby se loňský nezdar znovu neopakoval, přivedl generální manažer Doug Armstrong během letní přestávky do týmu několik zvučných jmen.

Smlouvu totiž podepsal s Davidem Perronem (na čtyři roky, 16 milionů dolarů), Tylerem Bozakem (na tři roky, 15 milionů dolarů) a Patrickem Maroonem (na jeden rok, 1,75 milionů dolarů). Díky trejdu s Buffalem Sabres navíc získal i velmi žádaného Ryana O’Reillyho.

„Loni jsme se nedostali do play-off, takže se nějaké změny musely provést. Teď se mi ale náš tým líbí. Myslím, že jsme hodně posílili,“ nechal se slyšet Armstrong.

Na základě nynější soupisky by Blues neměli příští rok ve vyřazovacích bojích chybět. Ba dokonce by se mohli během sezony pohybovat na samé špici Centrální divize a Západní konference.

V útoku totiž mají kromě nově příchozího Perrona, Bozaka či O’Reillyho také hvězdného Vladimira Tarasenka a dále Jadena Schwartze nebo Braydena Schenna. Mezi obránci pak zase najdeme kapitána týmu Alexe Pietrangela, Coltona Parayka nebo velmi nadějného mladíka Vince Dunna.

Kromě výše uvedených jmen jsou v útoku a v obraně St. Louis samozřejmě i další kvalitní hokejisté. Co se tedy těchto dvou pozic týče, nemusí panovat žádné obavy. Velkou neznámou bude ovšem brankoviště, patřící Allenovi.

První problémy Allena nastaly vlastně už během sezony 2016/2017. Tehdy si ale ještě při 60 startech připsal bilanci 33-20-5, průměr obdržených branek 2,42, procentuální úspěšnost zákroků 91,5 a čtyři vychytaná čistá konta. V play-off se poté zlepšil, když v 11 zápasech zaznamenal šest výher, průměr obdržených branek 1,96 a procentuální úspěšnost zákroků 93,5.

V minulé sezoně se ale statistiky osmadvacetiletého gólmana výrazně zhoršily. Připsal si totiž průměr obdržených branek 2,75, procentuální úspěšnost zákroků 90,6 a pouze jedno vychytané čisté konto. To vše při 56 startech s bilancí 27-25-3.

„Jako brankářská jednička musím určitě podávat vyrovnanější výkony,“ vyprávěl Allen novinářům po skončení sezony.

„Vím, že jsem velmi dobrý brankář. Jen musím své výkony stabilizovat a více si věřit. Výhry a body pak budou pro náš tým přicházet snáze.“

Blues si mimochodem loni, co se defenzivy týče, nevedli vůbec špatně. Vždyť za 82 zápasů inkasovali pouze 222 branek, což byl mezi všemi týmy v lize šestý nejlepší počin.

Je tedy zcela zřejmé, že Allena nyní čeká po dvou nepříliš vydařených letech v pozici brankářské jedničky velmi důležitá sezona. Do konce lukrativního kontraktu mu sice zbývají tři roky. Pokud ale bude i nadále podávat nekonzistentní výkony, Blues se jej nebudou zdráhat vyměnit či vykoupit.

Opora v brankovišti je zkrátka pro každý tým nesmírně důležitým faktorem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.