bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

8 Čechů na draftu. Jedničkou je 48. Myšák, dostalo se i na Dobeše či Rašku

8. října 2020, 3:30

Martin Voltr

Odloženým draftem NHL prošlo osm českých hokejistů, tedy o jednoho víc než loni. Nejvýše postaveného Jana Myšáka si vybral ze 48. pozice Montreal, zbylí přišli na řadu až od čtvrtého kola dál.

Český hokej postrádal v úvodním kole svého zástupce podruhé v řadě, prognózy přitom Myšáka řadily spíš právě do jeho závěru. Osmnáctiletý útočník se dočkal až uprostřed druhého kola, podle očekávání jako první z našich talentů.

Jan Myšák zaujal skauty především při svém angažmá v Ontario Hockey League, kam se vydal letos v lednu po mistrovství světa juniorů. Na zámořský hokej se adaptoval skvěle, ve 22 utkáních za Hamilton nasbíral 25 kanadských bodů (15+10).

Předtím už rok a půl brousil extraligu v Litvínově s bilancí 13+12 v 63 zápasech. Doma načal i letošní ročník, v červenci rovněž vedl coby kapitán českou reprezentaci do 20 let proti Slovákům.

Dříve než první z českých hokejistů přišli v letošním draftu na řadu dokonce tři Němci. Tima Stützleho a Lukase Reichla doplnil na 34. pozici John Jason Peterka (Buffalo), který byl v sezoně 2018/19 nejproduktivnějším hráčem české extraligy juniorů v dresu akademie Salcburku.

Ze slovenských hokejistů se jako první dočkal nikoli Martin Chromiak, jak se všeobecně předpovídalo, ale Samuel Kňažko. Obránce původem z Trenčína hraje od roku 2018 ve finské juniorské soutěži za TPS Turku, jako 78. v pořadí si ho vybral Columbus.

Těsně před koncem elitní stovky zaznělo jméno Jaromíra Pytlíka, jehož práva získala organizace New Jersey Devils. Pytlík se do mužského hokeje vyšvihl ve Žďáru nad Sázavou, extraligu si zahrál ve Vítkovicích a poslední sezonu a půl strávil v Sault Ste. Marie. V 93 utkáních OHL nasbíral 77 bodů (37+40).

Třetím draftovaným Čechem se stal karlovarský Jan Bednář. Vytáhlý brankář už od 16 let chytá extraligu, ještě jako mladší dorostenec se dokonce blýskl vstřeleným gólem. Bednáře si vyhlédl Detroit, v jehož středu klíčí hvězda Filipa Hronka a do roku 2018 jeho barvy hájil jiný gólman Petr Mrázek.

Druhým rokem v řadě draftovalo jednoho z českých talentů Chicago. Ve stopách Michala Teplého, jenž s klubem letos podepsal nováčkovský kontrakt, se může vydat Michael Krutil. Sparťanský obránce přitom v posledních dvou sezonách vinou řady zdravotních potíží odehrál jen 50 soutěžních zápasů, jednou nakoukl i do extraligy.

Mezi české hráče se ve čtvrtém kole vklínil Lukáš Svejkovský – syn táborského rodáka Jaroslava Svejkovského, vybraný Pittsburghem, má ovšem americké občanství. Slovenský útočník Chromiak nakonec připadl až ze 128. příčky Los Angeles.

Společně s Myšákem míří do organizace Montrealu gólman Jakub Dobeš, jehož čeští fanoušci příliš neznají. Z chomutovského dorostu se totiž vydal za moře už před třemi lety. Co ho ovšem spojuje s Bednářem, že nedávno skóroval přes celé hřiště!

Dobeš loni udělal výrazný progres a nastoupil ke 21 zápasům USHL za Omahu s úspěšností zákroků 89,1 %, zároveň poprvé výrazněji reprezentoval Českou republiku na turnaji World Junior A Challenge. Na draftu proměnil až druhou šanci.

Velké naděje na jedno z pozdějších kol proměnil útočník Pavel Novák. Díky 58 bodům (25+33) v 55 zápasech za Kelownu byl loni třetím nejlepším nováčkem WHL, předtím bojoval s mateřskými Českými Budějovicemi v neúspěšné baráži o extraligu a letošní ročník načal pro změnu v Litoměřicích. Nováka si vybrala Minnesota.

Těsně za hranou druhé stovky si San Jose zvolilo Adama Rašku. Třinecký bojovník rozhodl o posledním českém juniorském titulu, v minulé sezoně pak rostl v Rimouski, tedy týmu Alexise Lafrenièra. Ve 35 utkáních si připsal 21 bodů (13+8). Přes léto se sympaticky prosazoval mezi Oceláři, sestavou se však propadl do prvoligového Frýdku-Místku.

Češi nakonec překonali loňský počet sedmi hráčů díky předposlednímu výběru v pořadí. Buffalo ukázalo na útočníka Jakuba Konečného, tedy druhého zástupce pražské Sparty. Konečný prozatím nakoukl z mládežnických soutěží pouze do tří utkání druhé ligy ve Žďáru nad Sázavou a letos v srpnu do dvou duelů Generali Česká Cupu na Spartě.

Reálné vyhlídky českého hokeje přitom mohly směřovat zhruba k deseti draftovaným jménům. Navzdory řadě očekávání nechaly týmy NHL bez povšimnutí brankáře Nicka Malíka, obránce Šimona Kubíčka či Karla Klikorku nebo útočníka Michala Guta.

Největší zastoupení měli na draftu tradičně Kanaďané (71 hráčů), následovali Američané (52). Třetí Švédové překonali se 32 hráči svůj dosavadní rekord, po Rusech (25) a Finech (17) zůstali Češi už posedmé v řadě šestým nejpočetnějším národem. Z Němců se po silném triu na nikoho dalšího nedostalo, vyrovnali je tak dokonce i Rakušané. Slováci zůstali na dvou jménech a úplně pak chyběli Švýcaři.

Pořadí 1. kola draftu NHL

1. New York Rangers: Alexis Lafrenière, Ú, CAN
2. Los Angeles Kings: Quinton Byfield, Ú, CAN
3. Ottawa Senators: Tim Stützle, Ú, GER
4. Detroit Red Wings: Lucas Raymond, Ú, SWE
5. Ottawa Senators: Jake Sanderson, O, USA
6. Anaheim Ducks: Jamie Drysdale, O, CAN
7. New Jersey Devils: Alexander Holtz, Ú, SWE
8. Buffalo Sabres: Jack Quinn, Ú, CAN
9. Minnesota Wild: Marco Rossi, Ú, AUT
10. Winnipeg Jets: Cole Perfetti, Ú, CAN

Kompletní pořadí »

Česká účast v draftu

48. Montreal Canadiens: Jan Myšák, Ú, Litvínov / Hamilton (OHL)
99. New Jersey Devils: Jaromír Pytlík, Ú, Sault Ste. Marie (OHL)
107. Detroit Red Wings: Jan Bednář, B, Karlovy Vary
110. Chicago Blackhawks: Michael Krutil, O, Sparta Praha
136. Montreal Canadiens: Jakub Dobeš, B, Omaha (USHL)
146. Minnesota Wild: Pavel Novák, Ú, Litoměřice / Kelowna (WHL)
201. San Jose Sharks: Adam Raška, Ú, Třinec / Rimouski (QMJHL)
216. Buffalo Sabres: Jakub Konečný, Ú, Sparta Praha

Historie české účasti

2019 (7 hráčů):
Lukáš Pařík, Matěj Blümel, Michal Teplý, Martin Hugo Haš, Lukáš Rousek, Tomáš Mazura, Karel Plášek ml. Ze zámořských klubů 2 hráči, z našich 4, z evropských 1 hráč.

2018 (11 hráčů):
Filip Zadina, Martin Kaut, Jan Jeník, Jakub Škarek, Jakub Lauko, Lukáš Dostál, Matěj Pekař, Jáchym Kondelík, Filip Král, Radim Šalda, Milan Klouček. Ze zámořských klubů 5 hráčů, z našich 6 hráčů.

2017 (9 hráčů):
Martin Nečas, Filip Chytil, Petr Kváča, Ostap Safin, Jakub Galvas, Tomáš Vomáčka, Dominik Lakatoš, Jiří Patera, Daniel Bukač. Ze zámořských klubů 2 hráči, z našich klubů 7 hráčů.

2016 (4 hráči):
Libor Hájek, Filip Hronek, Vojtěch Budík, Filip Helt. Ze zámořských klubů 3 hráči, z našich 1 hráč.

2015 (11 hráčů):
Pavel Zacha, Jakub Zbořil, Filip Chlapík, Daniel Vladař, Michael Špaček, Aleš Stezka, David Kaše, Dominik Simon, Karel Vejmelka, Lukáš Jašek, Miroslav Svoboda. Ze zámořských klubů 3 hráči, z našich klubů 8 hráčů.

2014 (8 hráčů):
Jakub Vrána, David Pastrňák, Dominik Mašín, Vítek Vaněček, Václav Karabáček, Richard Nejezchleb, Pavel Jenyš, Ondřej Kaše. Ze zámořských klubů 2 hráči, z našich klubů 4, z evropských týmů 2 hráči.

2013 (3 hráči):
Jan Košťálek, Patrik Bartošák, Dominik Kubalík. Ze zámořských klubů 3 hráči, z našich klubů nikdo.

2012 (6 hráčů):
Radek Faksa, Tomáš Hertl, Martin Frk, Tomáš Hyka, Marel Mazanec, Marek Langhamer. Ze zámořských klubů 3, z našich 3 hráči.

2011 (10 hráčů):
David Musil, Dmitrij Jaškin, David Honzík, Dominik Uher, Lukáš Sedlák, Matěj Stránský, Daniel Přibyl, Richard Nedomlel, Petr Plaček, Ondřej Palát. Ze zámořských klubů 7, z našich klubů 3 hráči.

2010 (5 hráčů):
Petr Straka, Jakub Culek, Radko Gudas, Petr Mrázek, Adam Polášek. Ze zámořských klubů 5, z našich klubů nikdo.

Počty draftovaných českých hokejistů v dřívějších letech:

2009: 3 hráči (ze zámoří 2, z našich klubů 1)
2008:
3 hráči (ze zámoří 1, z našich klubů 2)
2007: 5 hráčů (ze zámoří 3, z našich klubů 2)
2006: 8 hráčů (ze zámoří 1, z našich klubů 7)
2005: 13 hráčů (ze zámoří 3, z našich klubů 10)
2004: 21 hráčů (ze zámoří 5, z našich klubů 16)
2003: 18 hráčů (ze zámoří 6, z našich klubů 12)
2002: 26 hráčů (ze zámoří 7, z našich klubů 19)
2001: 31 hráčů (ze zámoří 8, z našich klubů 21, z evropských týmů 2)
2000: 24 hráčů (ze zámoří 7, za našich klubů 15, z evropských týmů 2)
1999: 18 hráčů (ze zámoří 5, z našich klubů 12, z evropských týmů 1)
1998: 21 hráčů (ze zámoří 5, z našich klubů 15, z evropských týmů 1)
1997: 16 hráčů (ze zámoří 3, z našich klubů 13)
1996: 11 hráčů (ze zámoří 4, z našich klubů 7)
1995: 21 hráčů (ze zámoří 7, z našich klubů 14)
1994: 16 hráčů (ze zámoří 2 , z našich klubů 14)
1993: 14 hráčů (ze zámoří 3, z našich klubů 11)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.