bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

2019 NHL Global Series Praha: představujeme Chicago Blackhawks

30. září 2019, 14:00

Jiří Sameš

PRAHA - Poslední sezona znamenala pro Chicago Blackhawks neúspěch v podobě druhého nepostupu do play-off v řadě. Během letní přestávky tak tým zaznamenal na každé pozici podstatné změny. Bude to na letošní boje o pohár stačit?

Ačkoliv se Blackhawks loni nekvalifikovali do play-off, předvedli oproti předchozí sezoně menší pokrok.

Za ročník 2017-2018, kdy pro ně hokej skončil základní částí poprvé od sezony 2007-2008, totiž v tabulce Západní konference skončili na třináctém místě se ziskem 76 bodů. Na postup přitom ztratili propastných 19 bodů.

Posledně byl jejich boj přece jen důstojnější, šanci živili poměrně dlouho. Na Západě nakonec obsadili desátou pozici, když získali celkem 84 bodů. Vyřazovací boje jim potom unikly o šest bodů.

Velká obměna týmu

Navzdory mírnému zlepšení došlo v Chicagu během letních měsíců k velké obměně týmu. 

1. července veřejnost překvapili, když podepsali roční kontrakt na 5 milionů dolarů s brankářem Robinem Lehnerem, jakožto neomezeně volným hráčem, jenž v minulé sezoně patřil mezi nejlepší muže v masce.

Lehner měl s New York Islanders ve 46 zápasech bilanci 25-13-5, průměr obdržených branek 2.13 a procentuální úspěšnost zákroků 93.0, k tomu přidal šest čistých kont. Po zásluze tak byl finalistou na Vezina Trophy.

Novými tvářemi se dále stali obránci Calvin de Haan, Olli Määttä, kteří přišli díky výměnám od Carolina Hurricanes, respektive Pittsburgh Penguins, či útočníci Ryan Carpenter, Alexander Nylander, Andrew Shaw.

Rozloučit se naopak museli třeba obránce Henri Jokiharju nebo útočníci Arťom Anisimov, Dominik Kahun.

„Největší rozdíl je v tom, že nyní jsou na naší soupisce pouze hokejisté, kteří prokázali, že mají kvality na to, aby mohli hrát v NHL," řekl generální manažer Hawks Stan Bowman.

„V minulosti tomu tak občas nebylo. Spoléhali jsme, že někteří mladíci udělají krok vpřed a budou lépe připravení," pokračoval.

„Teď ale máme mnohem více zkušeností. Ještě akorát musíme pro každého nalézt správnou roli," doplnil.

Brankáři

Blackhawks mají prostor mezi třemi tyčemi rozhodně velmi dobře obsazený, přesto raději zůstaňme při zemi.

Brankář Corey Crawford je kvalitním gólmanem, dvakrát mužstvu vychytal Stanley Cup a získal William M. Jennings Trophy (vždy 2013, 2015). Za poslední dvě sezony však vynechal obří porci zápasů kvůli otřesům mozku.

O nově příchozím Lehnerovi jsme se už zmiňovali výše. Dokáže tedy na výborná čísla navázat, nebo jej čeká pokles formy, což bude znamenat průměrné výkony z působení u Buffalo Sabres? Čas ukáže...

Obrana

Defenziva Chicaga byla v minulé sezoně doslova mizerná, 291 obdržených branek ze hry bylo druhým nejhorším výkonem v lize.

Posily de Haan a Määttä už jsou zkušenými hokejisty a obranné řady bezpochyby vylepší. Lídry i nadále zůstávají obránci Duncan Keith, Brent Seabrook, o nichž se mluvilo v souvislosti s odchodem, avšak se tak nestalo.

Sledovat se jistě vyplatí obránce Erika Gustafssona, jenž v sezoně 2018-2019 za 79 zápasů vstřelil 17 gólů a zapsal celkem 60 kanadských bodů, čímž s velkým přehledem vytvořil svá kariérní maxima.

Útok

Ofenziva Hawks loni patřila do TOP 10, řídili ji samozřejmě útočníci Patrick Kane, Jonathan Toews. Oba si vytvořili svá kariérní maxima, Kane byl třetím nejproduktivnějším hráčem ligy (81 zápasů, celkem 110 kanadských bodů).

Výborně si ovšem vedli také útočníci Alex DeBrincat, Dylan Strome. I oni měli svou nejlepší sezonu, DeBrincat například vstřelil 41 gólů.

Kvalitu nabízí rovněž útočník Brandon Saad a navrátilec Shaw. Výkonnostní pokrok se očekává od českého útočníka Davida Kämpfa. A jak se asi předvede Nylander nebo další český útočník, debutant Dominik Kubalík?

Trenér

Začátkem listopadu Černí jestřábi odvolali z pozice hlavního trenéra Joela Quennevillea, který mužstvo třikrát dovedl k zisku nejcennější sportovní trofeje (2010, 2013, 2015).

Ve funkci jej nahradil Jeremy Colliton.

Podle výsledků necelé jedné sezony je pochopitelně těžké Collitona hodnotit. Zmiňme tak alespoň, že v 67 zápasech zaznamenal bilanci 30-28-9. Předtím nějakou chvíli vedl farmářský celek Rockford IceHogs.

Speciální formace

V poslední sezoně průměrná přesilovka a bídné oslabení.

Na přesilové hře (20.2%) jim patřila patnáctá příčka. Doma byli v tomto ohledu šestí nejlepší (23.8%), venku naopak až na 27. místě (15.7%).

Při hře v oslabení byli nejhorší v lize (72.7%), inkasovali 63 branek. Na ledě soupeřů jejich úspěšnost dokonce spadla pod 70%.

Nejvíce přesilovkových gólů měl na svém kontě DeBrincat (13) a nejvíce přesilovkových bodů Kane (30).

Za specialistu na oslabení platil Saad (tři góly).

Přípravné zápasy

Blackhawks v rámci přípravy před startem sezony 2019-2020 odehráli celkem sedm zápasů, přičemž v nich zapsali bilanci 3-3-1. 

Tři utkání měli doma, čtyři potom na hřištích soupeřů.

16/09/19 @ Washington Capitals - prohra 4:3 pp
17/09/19 @ Detroit Red Wings - prohra 5:3
18/09/19 vs Detroit Red Wings - výhra 2:1
21/09/19 vs Boston Bruins - výhra 3:2 pp
25/09/19 vs Washington Capitals - prohra 6:0
28/09/19 @ Boston Bruins - prohra 8:2
29/09/19 @ Eisbären Berlin (GER) - výhra 3:1

(Pozn.: vs = doma; @ = venku)

Sestava týmu v posledním přípravném zápase

29/09/19 @ Eisbären Berlin (GER)

ÚTOČNÉ FORMACE
Nylander - Toews - Kane
DeBrincat - Strome - Shaw
Saad - Kämpf - Kubalík
Perlini - Carpenter - Caggiula 

OBRANNÉ PÁRY
Keith - Gustafsson
Määttä - Seabrook
Koekkoek - Dahlström

BRANKOVIŠTĚ
Crawford (Lehner)

MIMO SESTAVU ZŮSTALI
Ú: Dach, Smith, Wedin
O: de Haan, Gilbert, Murphy
B: Delia

Chicago Blackhawks

VIZITKA TÝMU
Domácí stánek: United Center (19 717 diváků)
Generální manažer: Stan Bowman (od roku 2009)
Hlavní trenér: Jeremy Colliton (od roku 2018)

Kapitán týmu: Jonathan Toews (od roku 2008)
Největší hvězda: Patrick Kane (PK)

ZE SVĚTA STATISTIK
První sezona v NHL: 1926-1927 
Nejlepší play-off: Stanley Cup (1934, 1938, 1961, 2010, 2013, 2015)
Nejlepší základní část: Sezona 2009-2010 (112 bodů)
Minulá sezona: nepostoupili do play-off (10. místo na Západě)

2019 NHL Global Series se v Praze uskuteční už v pátek 4. října. Do hlavního města maličké země české přijedou hokejisté Chicago Blackhawks a Philadelphia Flyers. Podívejte se na naše představení ostře sledované akce, které připravil zástupce šéfredaktora Jiří Sameš.

K tématu 2019 NHL Global Series v Praze připravujeme i další články, které Vám postupně nabídneme. V den zápasu potom na našich webových stránkách proběhne textový přenos.

Rozhodně se máte na co těšit, sledujte nás! 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.