bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

2019 NHL Global Series Praha: pohled do minulosti NHL v Česku

28. září 2019, 7:00

Jiří Sameš

PRAHA - National Hockey League v České republice je pochopitelně pro všechny fanoušky ledního hokeje velkým svátkem. Kdy se zde v minulosti už objevila? Které týmy se na ledě představily? A jakým že výsledkem zápasy skončily?

2019 NHL Global Series se v Praze uskuteční už v pátek 4. října. Do hlavního města maličké země české přijedou hokejisté Chicago Blackhawks a Philadelphia Flyers. Podívejte se na naše představení ostře sledované akce, které připravil zástupce šéfredaktora Jiří Sameš.

Pohled do minulosti: NHL v Česku

V Česku fanoušci mohli NHL spatřit doposud dvakrát. Naostro zde byly odehrány celkem čtyři zápasy, jejich dějištěm byla vždy samozřejmě pražská O2 Arena.

Naše země ale hostila rovněž dvě exhibiční utkání. Pojďme se nyní na všechny tyto duely postupně podívat.

-----

2008 NHL PREMIERE: NEW YORK RANGERS VS TAMPA BAY LIGHTNING

O historicky první zápasy nejlepší hokejové ligy na české půdě se zasloužili New York Rangers a Tampa Bay Lightning, kteří zde 4. a 5. října 2008 zahajovali svou sezonu 2008-2009.

Před startem zmiňovaného ročníku oba týmy mimo jiné sehrály dvě přípravná utkání s evropskými kluby.

Rangers zavítali do Švýcarska, Bernu na Victoria Cup, kde si zahráli proti místním SC Bern (výhra 8:1) a ruským Metallurg Magnitogorsk (výhra 4:3). Lightning se představili na hřištích německých Eisbären Berlin (výhra 4:1) a slovenského Slovanu Bratislava (výhra 3:2 po nájezdech).

4. října 2008: Tampa Bay Lightning vs New York Rangers

V úvodním zápase mezi Lightning a Rangers se na gól čekalo až do začátku 39. minuty, kdy Jezdce poslal do vedení útočník Markus Näslund. 

Tampa zkraje třetí třetiny srovnala zásluhou útočníka Martina St. Louise. Tým z Manhattanu se ale potom vrátil zpět do vedení necelých šest minut před koncem, když přesilovku využil útočník Brandon Dubinsky.

Rangers svého soupeře výrazně přestříleli (poměrem 41:21), jejich úspěch byl tak zasloužený. Bolts hodně držel brankář Mike Smith, jenž předvedl celkem 39 úspěšných zákroků.

Tampa Bay Lightning - New York Rangers 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 44. St. Louis (Lecavalier) - 39. Näslund (Gomez), 55. Dubinsky PPG (Girardi, Mara).

Tři hvězdy: 1. Dubinsky (NYR), 2. Näslund (NYR), 3. Lundqvist (NYR).

5. října 2008: New York Rangers vs Tampa Bay Lightning

Rovněž druhé utkání bylo chudé na góly. Skóre se alespoň poprvé měnilo už v 19. minutě, Lightning vedli díky útočníkovi Adamu Hallovi.

Prostřední perioda ale vyšla Rangers na jedničku. Vyrovnání nejprve zařídil ve 24. minutě při přesilovce obránce Wade Redden. Náskok jim poté o devět minut později získal útočník Scott Gomez.

Jezdci byli znovu střelecky aktivnější (39:19), často však selhávali na brankáři Oliem Kölzigovi, který zapsal celkem 37 úspěšných zákroků. Prostor mezi třemi tyčemi na opačné straně hájil znovu brankář Henrik Lundqvist.

New York Rangers - Tampa Bay Lightning 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 24. Redden PPG (Näslund, Gomez), 33. Gomez (Voros, Redden) - 19. Hall (Meszároš, Gratton).

Tři hvězdy: 1. Gomez (NYR), 2. Redden (NYR), 3. Kölzig (TBL).

2010 NHL PREMIERE: BOSTON BRUINS VS PHOENIX COYOTES

Druhé ostré představení NHL v Česku obstaraly týmy Boston Bruins a Phoenix Coyotes, když tady pro ně 9. a 10. října 2010 odstartovala sezona 2010-2011.

Také jejich zápasům předcházela přípravná utkání s evropskými kluby. 

Bruins se předvedli na ledové ploše severoirských Belfast Giants (výhra 5:1) a Bílých Tygrů Liberec (výhra 7:1). Coyotes nastoupili na kluzišti lotyšského Dinamo Riga (výhra 3:1).

9. října 2010: Boston Bruins vs Phoenix Coyotes

Coyotes vstoupili do prvního zápasu velmi dobře, odměnou jim byl v osmé minutě gól českého útočníka Radima Vrbaty.

Také druhá část jim vyšla skvěle, skórovali totiž hned třikrát. Hned na jejím začátku dal gól útočník Taylor Pyatt, v poslední pětiminutovce se potom přidali útočníci Scottie Upshall, Eric Belanger (ten zhodnotil přesilovku).

V závěrečné periodě Bruins zaveleli ke stíhačce, na rozdíl dvou gólů je dotáhl útočník Nathan Horton. Šance na vyrovnání byla, zbývalo ještě 10 minut. Konečný výsledek pečetil trefou do prázdné brány Vrbata.

Boston Bruins - Phoenix Coyotes 2:5 (0:1, 0:3, 2:1)

Branky a nahrávky: 44. Horton (Lucic, Krejčí), 50. Horton PPG (Chára, Ryder) - 8. Vrbata (Aucoin, Jovanovski), 22. Pyatt (Fiddler, Stempniak), 36. Upshall, 40. Belanger PPG (Yandle, Whitney), 59. Vrbata (Jovanovski).

Tři hvězdy: 1. Vrbata (PHX), 2. Horton (BOS), 3. Bryzgalov (PHX).

10. října 2010: Phoenix Coyotes vs Boston Bruins

Druhý zápas byl dlouho soubojem brankářů Ilji Bryzgalova, Tima Thomase. Oba dohromady zaznamenali celkem 63 úspěšných zákroků (Bryzgalov 34, Thomas 29).

Publikum jako první rozjásal až na začátku 33. minuty útočník Milan Lucic. Necelých 33 vteřin před koncem prostředního dějství ještě získal pro Bruins dvougólový náskok Horton.

Coyotes se snažili s utkáním něco udělat, avšak Thomas byl neprůstřelný. Třetí trefu Bostonu přidal v čase 49:14 útočník Tyler Seguin.

Phoenix Coyotes - Boston Bruins 0:3 (0:0, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 33. Lucic (Horton, Krejčí), 40. Horton (Recchi, Krejčí), 50. Seguin (Ryder, Thomas).

Tři hvězdy: 1. Horton (BOS), 2. Stuart (BOS), 3. Lucic (BOS).

2010 NHL PREMIERE CHALLENGE: BÍLÍ TYGŘI LIBEREC VS BOSTON BRUINS

Exhibiční zápas: 5. října 2010 - Tipsport Arena, Liberec

5. říjen 2010 se tučně zapsal do listů české hokejové historie. Vůbec poprvé se totiž stalo, že tým z NHL hrál proti českému mužstvu.

Bruins si pod Ještědem zastříleli, Bílí Tygři lovili kotouč ze své sítě hned sedmkrát. Dva góly a celkem pět kanadských bodů v utkání nasbíral útočník Patrice Bergeron.

Bílí Tygři Liberec - Boston Bruins 1:7 (0:1, 1:2, 0:4)

Branky a nahrávky: 29. Podkonický (Nedvěd) - 19. Horton (Chára, Krejčí), 23. Bergeron, 31. Caron (Bergeron), 42. Bergeron, 47. Seguin (Boychuk, Bergeron), 48. Campbell (Thornton, Paille), 50. Wheeler (Bergeron, Chára).

Tři hvězdy: ---

2011 NHL PREMIERE CHALLENGE: SPARTA PRAHA VS NEW YORK RANGERS

Exhibiční zápas: 29. září 2011 - Tesla Arena, Praha

Po Liberci se o necelý rok později dočkala Sparta. Ta přivítala mezi domácími mantinely Rangers, kteří následně ve Švédsku, Stockholmu zahajovali sezonu 2011-2012 proti Los Angeles Kings a Anaheim Ducks.

I tady přitom favorit potvrdil své kvality. Ve druhé třetině skórovali útočníci Arťom Anisimov, Ruslan Fedotěnko; brankář Martin Biron vychytal nulu.

HC Sparta Praha - New York Rangers 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)

Branky a nahrávky: 26. Anisimov (Erixon, Dubinsky), 29. Fedotěnko (Del Zotto, Erixon).

Tři hvězdy: ---

K tématu 2019 NHL Global Series v Praze připravujeme i další články, které Vám postupně nabídneme. V den zápasu potom na našich webových stránkách proběhne textový přenos.

Rozhodně se máte na co těšit, sledujte nás! 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.