bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1. červenec v podání Edmontonu? Posilovali, zvučná jména ale nehledejte

4. července 2019, 15:55

Jiří Sameš

Edmonton Oilers mají od 7. května nového generálního manažera, stal se jím Ken Holland, jenž dlouhodobě šéfoval Detroit Red Wings. Na trhu s volnými hráči ovšem zůstali stranou zájmu. Tým sice posílili, zvučná jména ale nepřivedli.

1. července je v National Hockey League vždy velice rušno. Oficiálně totiž startuje trh volných hráčů, přičemž jasným cílem každého klubu je ukořistit zde pro sebe co nejlepší posilu.

Aby tak učinily, musí danému hokejistovi, kterého si "vyhlédly" velmi dobře zaplatit. Často dochází i k pořádné přetahované.

Oilers se však v čele s Kenem Hollandem vydali jinou cestou. Jejich taktika má přitom svá pro a proti.

Pozitivem bezpochyby je, že zbytečně nerozhazovali peníze, jako kdysi pod vedením Petera Chiarelliho. Ten proslul třeba tříletou smlouvou na celkem 13.5 milionů dolarů pro brankáře Mikko Koskinena. (Jednalo se tehdy mimochodem o jeho vůbec poslední krok ve funkci GM Olejářů.)

Záporem může býti zase určitá pasivita. Navzdory tomu, že Edmonton v minulé sezoně skončil v tabulce Západní konference až na čtrnáctém místě se ziskem pouhých 79 bodů, tým se od posledního zápasu prakticky nezměnil. Alespoň tedy zatím ne.

A jak si Oilers 1. července vůbec vedli?

Jako volné hráče podepsali brankáře Mikea Smitha a útočníky Markuse Granlunda, Gaëtana Haase, Tomáše Jurča. Na prodloužení kontraktu se potom domluvili s útočníky Alexem Chiassonem, Jujharem Khairou. 

Určité posílení? Ano. Kanadský celek z Alberty by ale dost možná potřeboval něco víc, pokud chce pomýšlet na lepší výsledky.

„Cílem letošní letní přestávky bylo, stále přitom nejsme u konce, naopak, získat gólmana a nějaké hráče do útoku," řekl na úvod Holland.

„Chtěli jsme vytvořit větší konkurenci. Potřebujeme více hokejistů, kteří by byli schopni vstřelit dvouciferný počet gólů," pokračoval.

„Markus Granlund je typem hráče, který je přesně toho schopen dosáhnout. Podepsali jsme také Jurča, Jujhara Khairu, Haase, předtím ještě Nygårda. Tímhle jsme ještě neskončili," upozornil.

Že by měl Holland v plánu uskutečnit nějakou výměnu? Uvidíme. Zatím se pojďme trochu blíže podívat na dosavadní posily Edmontonu.

Mike Smith

Do nové sezony Oilers vstoupí s brankářskou dvojicí Mikko Koskinen, Mike Smith. Jednička stanovená není, oba budou mezi sebou soupeřit.

Smith s Olejáři podepsal roční smlouvu na 2 miliony dolarů + výkonnostní bonusy, kterými se může dostat na částku 3.75 milionů dolarů.

Co se minulého ročníku týče, tak ukázal v barvách Calgary Flames dvě tváře. Základní částí se doslova protrápil, zejména pokud jde o její začátek. V play-off byl potom ale jako vyměněný.

„O startu loňské sezony nechci moc mluvit. Bylo to o psychice a já jsem prostě neprožil povedený začátek, ve který jsem doufal," řekl Smith.

„Po přestávce (určené pro Utkání hvězd - pozn. redaktora) jsem se rozhodl, že druhé polovině ročníku dám absolutně všechno. Makal jsem, jak jsem jen mohl," pokračoval.

„Vrátilo se mi zpátky sebevědomí. Stále přitom cítím, že mohu být velkou součástí úspěchu týmu," doplnil ještě.

Smith za sezonu 2018-2019 ve 42 zápasech zapsal bilanci 23-16-2, průměr obdržených branek 2.73 a procentuální úspěšnost zákroků 89.8.

Ve vyřazovacích bojích měl za pět zápasů průměr obdržených branek 3.20, procentuální úspěšnost zákroků 91.7. Na ledě byl však nejlepším hráčem Flames, kteří v prvním kole vypadli po pěti duelech s Colorado Avalanche.

„Edmonton má dobrý tým. Když jsme proti nim loni hráli, pokaždé nám byli rovnocenným soupeřem," poznamenal Smith.

„Možná nejsou nejtalentovanějším týmem, jejich síla je ale mnohem větší, než se někteří domnívají," uzavřel.

V National Hockey League sedmatřicetiletý Kanaďan odchytal 571 zápasů, přičemž zaznamenal bilanci 243-236-68, průměr obdržených branek 2.70 a procentuální úspěšnost zákroků 91.2.

Kromě Calgary oblékal rovněž dres Arizona (Phoenix) Coyotes, Tampa Bay Lightning a Dallas Stars, kteří jej mimochodem v roce 2001 v pátém kole, jako celkově 161. v pořadí, draftovali.

Markus Granlund

Markus Granlund je všestranným levorukým hokejistou, jenž hraje na pozici centra. Vyplatí se jej poslat na led při oslabení, neboť je rychlý a má velmi dobré obranné držení těla.

Oilers s Granlundem uzavřeli roční kontrakt na 1.3 milionu dolarů.

„Nepochybně byla potřeba přivést hráče do útoku, abychom zde vytvořili konkurenci," zopakoval svá slova Holland.

„Hledali jsme centra třetí útočné formace. Granlund se na tuto pozici zcela jistě velmi dobře hodí," dodal.

V minulé sezoně Granlund v dresu Vancouver Canucks za 77 zápasů vstřelil 12 gólů a zapsal celkem 22 kanadských bodů. Jednalo se o druhý nejlepší ročník v jeho šestileté kariéře.

„Na soupisce Oilers najdete výborné hráče. Bude skvělé hrát s McDavidem či Draisaitlem. Snad týmu pomohu vyhrávat zápasy," řekl Granlund.

„Na západě Kanady hraji posledních pět nebo šest let. Mám rád všechna ta města, bitvy a zápasy. Fanoušci zde jsou hokejem posedlí," doplnil.

V nejlepší hokejové lize šestadvacetiletý Fin sehrál 301 zápasů a vsítil 55 gólů, zaznamenal celkem 97 kanadských bodů.

Draftován byl v roce 2011 Flames ve druhém kole, jako celkově 45. v pořadí. 

Gaëtan Haas, Tomáš Jurčo

Gaëtana Haase si Oilers vyhlédli v National League, švýcarské nejvyšší hokejové lize. Nastupoval zde za EHC Biel-Bienne, poslední dvě sezony potom za SC Bern.

Domluvili se s ním na roční smlouvě na 925 tisíc dolarů + výkonnostní bonusy, kterými se může dostat na částku 1.56 milionu dolarů.

Loni Haas v 50 zápasech vstřelil 15 gólů a zapsal celkem 38 kanadských bodů. Následně v play-off za devět zápasů vsítil čtyři góly a připsal si celkem sedm kanadských bodů.

Sedmadvacetiletý Švýcar má stříbro z Mistrovství světa v ledním hokeji 2018. V NHL jej čeká premiéra.

Tomáš Jurčo je přece jenom fanouškům známější. V nejlepší hokejové lize už má za sebou pět sezon.

Také on se s Olejáři dohodl na ročním kontraktu, přijde si přitom ale jen na 750 tisíc dolarů.

V ročníku 2018-2019 Jurčo nastupoval v American Hockey League, dokonce za dva týmy. 25. února jej totiž Florida Panthers vyměnili ke Carolina Hurricanes. S jejich farmou, Charlotte Checkers, slavil Calder Cup.

Dohromady odehrál 33 zápasů, v nichž vstřelil 12 gólů a zapsal celkem 27 kanadských bodů. V play-off exceloval, za 18 zápasů vsítil sedm gólů a připsal si celkem 18 kanadských bodů.

V NHL šestadvacetiletý Slovák nastoupil k 201 zápasům, dokázal vstřelit 22 gólů a zaznamenat celkem 50 kanadských bodů.

Draftovali jej roku 2011 Red Wings ve druhém kole, jako celkově 35. v pořadí.

Prodloužení smlouvy s Chiassonem a Khairou

Vynikajícím krokem Hollanda bylo prodloužení smlouvy s Alexem Chiassonem, jenž loni prožil nejlepší sezonu v kariéře. Podepsal s ním konkrétně dvouletou dohodu na celkem 4.3 milionů dolarů.

Chiasson za ročník 2018-2019 v 73 zápasech vstřelil 22 gólů a zapsal celkem 38 kanadských bodů.

Kromě Chiassona bude s Oilers pokračovat i Jujhar Khaira. Ten se upsal taktéž na dva roky, přijde si potom na celkem 2.4 miliony dolarů.

Khaira v minulé sezoně za 60 zápasů vsítil tři góly a zaznamenal celkem 18 kanadských bodů.

Nový trenér. Přijde zlepšení?

Po loňské katastrofické sezoně přišla u Oilers změna také na postu trenéra. 28. května byl novým hlavním koučem jmenován Dave Tippett.

Tippett v nejlepší hokejové lize odtrénoval už 1 114 zápasů, přičemž zapsal bilanci 553-413-120 a 28 remíz. Koučoval Dallas Stars a Coyotes. Naposledy byl na lavičce v sezoně 2016-2017.

V roce 2010 získal Jack Adams Award, trofej pro nejlepšího trenéra. Na jaře 2012 se s Yotes dostal do konferenčního finále. 

Právě jeho zkušenosti mohou Olejářům přijít vhod.

„Co se krátkodobého horizontu týče, pokusíme se samozřejmě ihned zabojovat o play-off," prohlásil Holland.

„Vybudovat z nás elitní mužstvo Západní konference ale chvíli potrvá. Jsem generálním manažerem 22 let, takže vím, že to chce čas," dodal ještě.

Holland se ještě musí rozhodnout, co provede s útočníkem Jessem Puljujärvim. Jednadvacetiletý Fin se 1. července stal omezeně volným hráčem, požaduje ale výměnu, nebo odejde do Evropy.

Díky tomu, že vyplatil ze smlouvy slovenského obránce Andreje Sekeru, mají Olejáři v defenzivě větší prostor pro obránce Ethana Beara, Caleba Jonese.

Čeho se tedy od Edmontonu v příští sezoně dočkáme? Budou mít tým dostatečně silný, aby mohli pomýšlet na postup do play-off?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.